Etten-Leur in beweging met Olga Commandeur

Twee nieuwe wandelroutes in Etten-Leur zijn woensdagmiddag officieel geopend. Op de route staan paaltjes met QR-codes; zodra die gescand worden, komen er video’s met oefeningen in beeld. Het nieuwe concept werd geopend door Olga Commandeur – bekend van Nederland in Beweging en ambassadeur van Walk in the Parq – en wethouder René Verwijmeren.
De gemeente Etten-Leur heeft samen met organisatie Walk in the Parcq de twee beweegroutes geplaatst. De twee routes bevinden zich in wijk de Bannakers en Etten-Leur Noord. Daarmee wil de gemeente haar inwoners fit houden. “We hebben gemerkt dat bewegen gewoon heel gezond is. Hoe makkelijker je dat maakt, hoe meer mensen kunnen bewegen. Dat voorkomt dat je op latere leeftijd wat gezondheidsklachten kan krijgen”, vertelt Verwijmeren.
De opening van de wandelroutes is bij het Ut Praotuis afgetrapt. Na het openingswoord van de wethouder, is het de beurt aan Olga Commandeur om de aanwezigen op te warmen. “Mijn filosofie is: bewegen is goed, maar goed bewegen is beter. Ik zet lekker de muziek aan en tussendoor laat ik je ook voelen en ervaren wat goed bewegen is”, zo trapt Commandeur de opwarming af. Daarna beginnen de oefeningen, en de groep van zo’n twintig buurtbewoners doet mee. Na de warming-up begint dan officieel de wandeltocht.
Wandelen en scannen
“Bewegen is gezond, maar dat moet je gewoon makkelijk kunnen doen. Zo’n beweegroute is daar een mooi voorbeeld van”, vertelt de wethouder. De route is ongeveer één kilometer lang. Op de route staan verschillende paaltjes met QR-codes. Zodra je de QR-code met je telefoon scant verschijnt er, in de bijbehorende app, een filmpje met een oefening. “Het zijn hele laagdrempelige oefeningen. Knieheffen, oefeningen met de armen, zit-sta oefeningen zoals squaten. Het is maar net afhankelijk van het niveau wat de mensen hebben, maar ze zijn goed voor het hele lichaam.”
Hoewel de focus van de route voornamelijk bij ouderen ligt, zou iedereen de oefeningen kunnen doen. “De route is wel op de ouderen georiënteerd. Jongeren hebben vaak andere interesses, maar als ze het willen doen en zo’n oefening scannen, dan kan dat. Je kunt de oefening natuurlijk zo zwaar maken als dat je zelf wil, met meer impact of dieper door buigen”, aldus de ambassadeur.
Toegankelijk voor iedereen
Slecht te been? Dat maakt volgens de wethouder niets uit. Verwijmeren: “Iedereen kan meedoen, of je nou een rollator hebt of in een rolstoel zit. Dat maakt allemaal niet uit.” Als gebruiker kan je zelf je eigen niveau in de app aanklikken. “Er zit een niveau bij voor mensen die rolstoelafhankelijk zijn, mensen die langzaam ter been zijn, maar ook voor fitte ouderen”, legt de voormalige tv-presentatrice uit.
In welke staat je ook verkeerd, het belangrijkste is dat je maar beweegt volgens Commandeur. “Bewegen is ongelofelijk belangrijk. Als je niet meer beweegt dan holt je lijf achteruit. En niet alleen je lijf, maar ook je geest en de eenzaamheid slaat toe.” Buiten het feit dat je fitter blijft, blijf je er ook zelfstandiger door. Daarom roept de wethouder iedereen op om de wandelroute uit te proberen.