Etten-Leur laat ambitie niet remmen door onzekerheden
Gemeente Etten-Leur
Aan ambitie geen gebrek in Etten-Leur. Ondanks onzekerheden voor de toekomst en een flinke hap uit de begroting doordat het Rijk gaat korten op de Gemeentekas. Etten-Leur heeft inkomsten en uitgaven voor komend jaar weer in balans. En al worden vanaf 2026 tekorten verwacht, het gemeentebestuur verwacht ook daar weer iets op te vinden.
Laat het lopende jaar nog een overschot van 3,2 miljoen zien, komende jaren is dat allerminst vanzelfsprekend. Voor 2025 was het voorspelde tekort van zo’n vijf miljoen al teruggebracht tot de helft, in de jongste begroting staat dat bedrag op nul. Tegenover 155,3 miljoen aan inkomsten staat exact een zelfde bedrag aan uitgaven.
Dat voor elkaar krijgen was ‘uitdagend’, erkent het gemeentebestuur. Toch luidt de boodschap: ‘We blijven investeren in Etten-Leur én tegelijkertijd kijken we kritisch naar de uitgaven.’ Plannen blijven overeind staan, maar zo nodig wordt er getemporiseerd of gefaseerd. En mocht het Rijk de geldkraan voor bepaalde taken nog verder dichtdraaien is de respons: dan schalen we die taken ook daadwerkelijk af.
Het college voelt zich gesteund door het door breed onderschreven raadsprogramma voor de toekomst. Daarin hadden naast de fracties ook inwoners, ondernemers en andere partners hun inbreng in, roept burgemeester Marina Starmans nog even in herinnering.
Zoeken
Om te voorkomen dat de gemeente in het alom gevreesde ‘Ravijnjaar’ 2026 alsnog in de min schiet wordt gezocht naar nieuwe maatregelen. Die worden gepresenteerd in de Kadernota 2026-29 die aan de raad zal worden voorgelegd. Ook moet nog helder worden in hoeverre dit alles doorwerkt op gemeenschappelijke regelingen, waarschuwt Etten-Leur. Al zijn er tekenen dat ook daar meer op de kosten wordt gelet.
Niettemin is het koorddansen, want de kosten voor het Sociaal Domein pakken steeds hoger uit. Dat verdient aandacht, maar maatregelen mogen volgens het college niet ten koste gaan van kwetsbare groepen zoals inwoners die zijn aangewezen op Jeugdzorg en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo).
Voor zulke zogenoemde Open-Einderegelingen zijn steeds meer aanvragen. Het project Normalisering -bedoeld voor de toekomst- moet uitwijzen wat Etten-Leur noodzakelijk acht in de zorg en wat mensen eventueel nog zelf kunnen doen. In samenspraak dus.
Honden
Voor wie scherp kijkt of er nog concrete voordeeltjes staan in de Begroting 2025: jazeker! Rioolbelasting en Afvalstoffenheffing bijvoorbeeld blijven op hetzelfde niveau, geen tariefsverhoging hier. En een meevallertje voor de hondenbezitter: de eerste hond wordt een tientje goedkoper en een tweede een paar euro. ‘In de Coronatijd hebben we gemerkt dat mensen behoefte hebben aan zo’n huisdier’, weet het college.