Etten-Leur

Etten-Leur op zoek naar nieuwe jeugdburgemeester

De huidige jeugdburgemeester Vieve met burgemeester Marina Starmans-Gelijns (foto: Peter van Trijen)

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

De gemeente Etten-Leur is op zoek naar een nieuwe jeugdburgemeester. Wie dit schooljaar in groep 7 zit en dit leuk lijkt, kan zich opgeven tot 9 september. Diegene neemt dan het stokje over van de huidige jeugdburgemeester: Vieve van Kuijk.

De jeugdburgemeester heeft verschillende taken. Bijvoorbeeld het geven van korte toespraken tijdens de sleuteloverdracht van carnaval, de opening van de kermis, de landelijke Opschoondag, de Buitenspeeldag en de Nationale Dodenherdenking. Maar de jeugdburgemeester mag ook zelf aangeven waar hij of zij aandacht aan wil geven binnen de gemeente.

Solliciteren

Solliciteren is niet moeilijk volgens de gemeente: “Kinderen hoeven geen lastige sollicitatiebrief te schrijven”, luidt de uitleg. Via de aanmeldwebsite kunnen ze de vragen beantwoorden in een online aanmeldformulier. Daarnaast mogen ze een filmpje maken waarin ze zichzelf voorstellen en vertellen waarom zij de nieuwe jeugdburgemeester willen worden, en wat ze zouden willen doen om de gemeente beter of fijner te maken. Wat ook belangrijk is: zowel de ouders als de school van het kind moeten schriftelijk toestemming geven om mee te doen.

Met het aanstellen van een jeugdburgemeester wil de gemeente democratie en de gemeente onder de aandacht brengen bij kinderen. Het is dan ook de bedoeling dat basisscholen hieraan meehelpen, bijvoorbeeld door het erover te hebben in de klas.

Installatie

De sollicitatiegesprekken vinden plaats op 3 oktober, diezelfde dag wordt bekend wie de nieuwe jeugdburgemeester is. Een kleine twee weken later, op 14 oktober, vindt de officiële installatie plaats. De aanstelling van de jeugdburgemeester geldt voor één jaar.