Etten-Leur viert 80 jaar bevrijding tijdens weekend vol activiteiten
Het Turfschip is één van de locaties waar het eerste weekend van november tachtig jaar bevrijding wordt gevierd.
Kunst, muziek, toneel en dans. Etten-Leur viert de tachtigjarige bevrijding met een weekend bomvol activiteiten. Oranjestichting Etten-Leur is druk bezig met de laatste voorbereidingen van het bevrijdingsweekend, dat op 1, 2 en 3 november plaatsvindt.
Normaal gesproken is de Oranjestichting verantwoordelijk voor de koningsdagviering en de herdenkingsdienst op 4 mei. “De gemeente vroeg aan ons of we wilden meehelpen met tachtig jaar bevrijding”, legt bestuurslid Petra de Jong uit. Die vraag kwam overigens niet helemaal uit de lucht vallen. “Ze hebben ons een paar jaar geleden ook gevraagd voor 75 jaar bevrijding, maar dat is toen niet doorgegaan vanwege corona.”
De Jong omschrijft de rol van de Oranjestichting als de ‘uitvoerende tak’. “We werken heel nauw samen met de gemeente.” En de voorbereidingen zijn al maandenlang bezig. “We hebben met twee kernen te maken, dus die moeten we allebei bedienen.” Daarom vinden er dus op vier verschillende locaties activiteiten plaats. Op de Leur kunnen mensen terecht in Het Turfschip en het Trouwkerkje. In Etten is het in De Nobelaer en het winkelcentrum te doen.
Duizend schilderijen
“Het bevrijdingsweekend is vóór Etten-Leur en dóór Etten-Leur”, vervolgt De Jong. “We zijn de afgelopen maandag niet alleen op zoek geweest naar vrijwilligers en coördinatoren, maar ook naar mensen die op een andere manier een bijdrage wilden leveren.”
Zo is er de oproep geweest om (tijdelijk) een kunstobject beschikbaar te stellen en/of te maken voor de expositie Creatief Etten-Leur. En daar is massaal gehoor aan gegeven. “We hebben hiervoor ook basisscholen aangeschreven, met de vraag of ze schilderijen wilden maken binnen het thema ‘vrijheid in verbondenheid’. Bijna alle basisscholen hebben gehoor gegeven!” Dat betekent dat er straks duizend schilderijen te bewonderen zijn, verspreid over het Turfschip en het Trouwkerkje.
Het programma
De aftrap van het weekend vindt op vrijdag 1 november plaats in De Nobelaer. Daar verzorgt Heemkundekring Jan uten Houte een tentoonstelling, een film en verschillende lezingen. Ook wordt de Postuum Militair Mobilisatiekruis uitgereikt aan de familie van de omgekomen Gerardus van Merode. Daarna speelt theatervereniging De Josjes haar voorstelling De Koffer.
In het winkelcentrum vindt op zaterdag straattoneel plaats van de verenigingen De Josjes, Max Mini en Cabaret Onvermeidelijk. “Sommige stukken die ze spelen hebben ze speciaal voor dit weekend geschreven”, aldus De Jong. ’s Avonds is er een open podium in Het Turfschip en Muzieksalon Spronk bespreekt op muzikale wijze de biografie van Etty Hillesum: een Joodse vrouw die de oorlog niet heeft overleefd. “Dat gaat heel indrukwekkend zijn denk ik.”