Etten-Leur

Etten-Leur wil via verbod grip op bedrijventerrein

Etten-Leur, industrieterrein, Vosdonk

Herbert Kats Herbert Kats

Ruimte op bedrijventerreinen in Etten-Leur is schaars geworden. Daarom verbiedt de gemeente voor het komende halfjaar nieuwe middelgrote logistiek en de komst van bedrijfsverzamelgebouwen.

De schaarste maakt het noodzakelijk om kritisch en zorgvuldig naar de beschikbare ruimte te kijken, luidt de argumentatie. De gemeente ziet overal in het land dat logistieke centra en dergelijke veel ruimte opslorpen. Factor voor Etten-Leur is de ligging nabij de Rijkswegen A4, A16 en A58.

Ongewenste ontwikkelingen

Een zogeheten voorbereidingsbesluit verschaft de gemeente de tijd om grip te krijgen op ongewenste ontwikkelingen. In het omgevingsplan worden nieuwe regels verwerkt, die daarmee definitief worden.

Op 14 oktober drong de raad aan op tijdelijke regels voor Vosdonk, Attelaken en Zwartenberg. Nu volgen keuzes voor de toekomst. Nieuwe logistieke centra op percelen tussen de 1 en 3 hectare zijn dan taboe en bestaande logistieke centra mogen niet uitbreiden. Aanvragen voor de (ver)bouw van bedrijfsverzamelcomplexen worden geweigerd.

De provincie besloot vorig jaar al om grootschalige logistieke ontwikkelingen (zogenaamde XXL-logistiek) op ongewenste locaties tegen te gaan.