Expositie in d’Ouwe School: Vrijheid door de ogen van kinderen
Met een bijzonder levend monument trapt Standdaarbuiten zondag de herdenking van 80 jaar bevrijding af. Aansluitend is er een tentoonstelling te zien van 70 tekeningen en gedichten die gemaakt zijn door basisschoolleerlingen. In hun kunstwerken mochten zij uiting geven aan hoe zij vrijheid zien, en hoe belangrijk het is.
“Bij vrijheid hoort iedereen erbij, zo hoort het te zijn. Een wereld vol vrede, dat zou wat zijn”, leest Roos van groep acht voor. Haar gedicht is een van vele gedichten die te bewonderen zijn in het Heemhuis d’Ouwe School. Peter Dingenouts van Heemkundekring Standdaarbuiten staat trotst toe te kijken naar de expositie die nu al is ingericht. “Verrassend hoe constructief hun gedachten zijn over het belang van vrijheid, maar ook het respecteren en zorgvuldig omgaan met elkaar”. Dingenouts toont verschillende voorbeelden waarmee de scholieren symbolisch hun gevoel uiten, zoals bloemen en gebroken kettingen.
Hoe belangrijk en waardevol is vrijheid
“We hopen dat de kinderen hun ouders en opa’s en oma’s meebrengen. De kinderen mogen trots zijn op wat ze hebben gemaakt. En we hopen dat de ouders uitgedaagd en geprikkeld gaan worden, want wij leven al tachtig jaar in vrijheid, maar in Oekraïne en Gaza momenteel niet. Hoe belangrijk en waardevol is vrijheid dan wel niet!?”.
Levend monument
De expositie is aanstaande zondagmiddag te bezoeken na de uiting van het levende monument. Bij de bevrijding van het dorp zijn om de nabij 300 dodelijke slachtoffers gevallen. De slachtoffers, 247 Amerikanen, 18 Duitsers en 23 burgerslachtoffers, zullen herdenkt worden door 300 deelnemers. Ze laten 300 paar schoenen achter om de impact van de gevechten goed zichtbaar te maken.