Extra aandacht in Roosendaal voor Coming Out Day: “We zijn er nog lang niet!”
De gemeente Roosendaal wil rond de Coming Out Day van 11 oktober een extra boost geven aan de acceptatie van LHBTI+’ers. LHBTI staat voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgender personen en intersekse personen. Roosendaal wil als Regenbooggemeente dat zij zich niet onveilig of buitengesloten voelen. En volgens de wethouder is er dan nog wel wat werk te doen.
“Drie gebeurtenissen deze zomer maakten dat ik dacht we zijn er nog lang niet!” vertelt wethouder Klaar Koenraad. “Het EK voetbal, waarbij de regenboogkleuren door de FIFA werden gebannen uit stadions. De anti-homowetgeving in Hongarije, die het land terug naar de middeleeuwen stuurt. En de 14-jarige Frédérique die werd aangevallen, gewoon om wie ze is.” De wethouder wil dat duidelijk is, dat je in Roosendaal mag zijn wie je bent: Roosendaal Regenbooggemeente.
Uitgesprokenere meningen en verschillende kampen
Dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan, merkt Koenraad. “We zeggen dan allemaal wel ‘je mag zijn wie je bent’, maar deze -en veel meer- voorbeelden lijken het tegenovergestelde te bewijzen. Meningen zijn uitgesprokener, er ontstaan ‘kampen’ en steeds vaker ‘explodeert’ het. Voor veel maatschappelijke onderwerpen, maar vooral voor LHBTI+-acceptatie geldt: er is nog een lange weg te gaan. Maar die gaan we samen aan. In onze gemeente mag je zijn wie je bent.”
De wethouder vindt het dan ook belangrijk om in Roosendaal uitgebreid stil te staan bij Coming Out Day op 11 oktober. Coming Out is de Engelse term voor het bekend maken van je seksuele geaardheid of je genderidentiteit. In de gemeente Roosendaal zijn er niet alleen op de dag zelf, maar ook in de dagen er omheen activiteiten over Coming Out Day. Zo is er buiten op straat een fotocampagne. De foto’s zijn te zien op 25 stadsbussen van Arriva, op citydisplay’s en op de digitale toegangsborden. Het zijn portretten van tien inwoners van de gemeente Roosendaal met quotes.
Films, portretten op bussen en natuurlijk de regenboogvlag
Ook in de bibliotheek in Roosendaal zijn er foto’s te zien in twee tentoonstellingen. En er komt onder andere een regenboog-leestafel. De bieb in Wouw heeft ook een fototentoonstelling. En daarin staat LHBTI+ ouderen centraal. Filmliefhebbers kunnen van 10 tot en met 17 oktober terecht in Bioscoop C-cinema voor de Nederlandse film Anne+ en Amerikaanse film Supernova. En natuurlijk wappert op 11 oktober de regenboogvlag in Roosendaal.
De gemeente hijst de regenboogvlag op 11 oktober op de Markt in Roosendaal. Stadsdichter Babette van Rijt is er bij en draagt een gedicht voor. Diezelfde ochtend gaan basisschoolkinderen naar de bioscoop om de film Anne+ te bekijken. En als ludieke actie rijdt er een bus met diverse gasten door de gemeente Roosendaal. De bus stopt her en der, zodat de passagiers in gesprek kunnen met mensen die ze tegen komen.
Roosendaal is in 2018 Regenbooggemeente geworden. Sindsdien zet de gemeente zich in voor de acceptatie van alle LHBTI+’ers. Daarbij gaat het in Roosendaal vooral om opleiden en trainen van mensen die op belangrijke posities werken. Zoals bij welzijnsorganisaties en scholen. ” Ons doel is om seksuele- en genderdiversiteit beter bespreekbaar te maken, wat moet leiden tot acceptatie en respect voor elkaar,” aldus de gemeente.