Woensdrecht

Extraatjes én in de bijstand? Het mag voortaan bij de ISD, tot 1.200 euro per jaar

Bijstandsgerechtigden van de ISD mogen voortaan extraatjes ontvangen ter waarde van 1200 euro per jaar, zonder gekort te worden op de uitkering. (Foto: Pixabay)

Han Verbeem Han Verbeem

Bijstandsgerechtigden in Bergen op Zoom, Woensdrecht en Steenbergen mogen per jaar extraatjes tot 1.200 euro ontvangen, zonder gekort te worden op hun uitkering.  Dat hebben de drie gemeenten van ISD Brabantse Wal besloten en lopen daarmee op nieuw, landelijk beleid – zegt de Woensdrechtse wethouder Lars van der Beek namens de Brabantse Walgemeenten.

De schenkingsvrijstelling heeft betrekking op zowel schenkingen in geld als de tegenwaarde van cadeaus en andere extraatjes die de cliënten ontvangen van vrienden of familie. Giften vanuit goede doelen, zoals boodschappen van de voedselbank, worden niet meegerekend in het vrijstellingsbedrag.

Landelijke discussie

De versoepeling volgt na een maatschappelijke discussie die vorig jaar ontstond naar aanleiding van een kwestie in Wijdemeren. Een bijstandsgerechtigde vrouw die wekelijks een tas boodschappen ontving van haar moeder, kreeg achteraf een boete van 7.000 euro. Een rechter heeft het bedrag weliswaar verlaagd tot 2.800 euro maar oordeelde dat de straf rechtmatig was.

Menselijke maat

Discussies in de Tweede Kamer hebben geleid tot een verandering van beleid waarbij gemeenten vrijheid hebben voor meer coulance. De Brabantse Walgemeenten kijken vooral naar de menselijke maat, zegt Van der Beek. Bovendien scheelt het vrijstellen een hoop administratieve rompslomp. Maar, zo benadrukt hij: 1.200 euro is wel de grens. “Als bij controle blijkt dat een cliënt méér heeft ontvangen dan dat bedrag, dan volgt niet alleen een korting op de uitkering maar mogelijk ook een boete.”