Bergen op Zoom

Feesten als een vorst met Carl Theodor van de Palts-Sulzbach

Rick Minnebach Rick Minnebach

Wie benieuwd is naar het leven van een markies, kan dit nu beleven in de nieuwe expositie in het Markiezenhof in Bergen op Zoom. De tentoonstelling ‘Feesten als een Vorst’ laat je kennis maken met Carl Theodor van de Palts-Sulzbach en zijn adellijk leven.

“De man is vrij onderbelicht in zowel de nationale als Bergse geschiedenis”, vertelt Daphne Valentijn, conservator bij het Markiezenhof. Ze staat in de zaal omringd door voorwerpen uit de 18e eeuw, zoals portretten, kledingdracht en oude pistolen. “Carl Theodor heeft van zijn moeder – Marie Henriëtte de la Tour d ’Auvergne – het markiezaat geërfd op slechts vier jarige leeftijd. Dit jaar is het 300ste geboortejaar van de oud-markies en dat vieren we niet alleen. De man is voornamelijk bekend in Zuid-Duitsland, de staat Beieren, en daar wordt het grootst aangepakt met concerten en feesten.”

Feesten geven was hij de beste in.

Volgens Valentijn heeft de vorst zijn bekendheid te danken aan zijn inzet voor de kunst en wetenschappen. Met name in Mannheim heeft hij veel scholen en ziekenhuizen opgericht. Maar de oud-markies stond ook bekend om iets anders: “Feesten geven was hij de beste in”, vertelt Valentijn. “Onder het regime van hem waren feesten niet één of twee dagen lang, maar duurden wel een week!”

Bewonderen

Verdeeld over drie zalen is het leven van de voormalige vorst te bewonderen, maar ook diverse voorwerpen uit die tijd. “Er is kleding te zien, prenten, een profiel van hem in ongebakken porselein. Maar ook een set spelkaarten en een miniatuur draagstoel uit de 18e eeuw,” vertelt Valentijn rondleidend door de zaal.

“In deze ruimte hebben we geprobeerd de sfeer te creëren van een balzaal in die tijd”, vertelt Valentijn bij het betreden van de volgende zaal. “De tafel is gedekt voor het diner met servies, zilveren bestek en slingerglazen uit die tijd. Daaromheen staan stoelen in de stijl van Lodewijk de zestiende en past de kleding van de gasten bij de achttiende-eeuwse sfeer”.

Voor de expositie heeft het Markiezenhof de handen ineengeslagen met de Bergse ontwerper Ward Warmoeskerken. De kledingontwerper heeft een galajapon gemaakt, geïnspireerd op de mode van Elisabeth Auguste, de nicht van Carl Theodor, waarmee de markies in 1742 in het huwelijk trad. Bezoekers van de expositie krijgen zelf de mogelijkheid om met origamipapier een japon te maken en tentoon te stellen in de Tuinzaal.

Laatste markies?

Hoewel Carl Theodor de laatste erkende markies was van Bergen op Zoom, bestaat er nog een kans dat er een erfgenaam met die titel rondloopt. “In 1795 werden zijn titel en bezittingen afgenomen door de Bataafse republiek, maar bij zijn overlijden in 1799 werd zijn titel wel geërfd door zijn neef Maximiliaan Jozef. Wie de titel nu heeft dat blijft een vraag, aldus Valentijn.