Steenbergen

Fietsbrug Benedensas na inspectie buiten gebruik gesteld, bediening onveilig

Fietsbrug bij Benedensas (2)

Fietsbrug bij Benedensas (foto: Omroep Brabant).

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

De iconische fietsbrug bij Benedensas is voorlopig buiten gebruik gesteld. Dat moest de gemeente Steenbergen besluiten na een inspectie. De veiligheid van gebruikers kan momenteel niet worden gegarandeerd.

Een ingenieursbureau heeft de brug geïnspecteerd en kwam tot de conclusie dat de bediening ervan momenteel niet veilig is. Met de constructie van de hoofddraagconstructie is weinig mis dus de brug zal niet zomaar bezwijken maar de fundatie geeft wel reden tot zorg. Met name de bewegende delen, zoals lagers en tandwielen, vertonen gebreken. Daarnaast werken niet alle veiligheidssystemen naar behoren. Denk daarbij aan sensoren, noodstops en belsignalen.

Oplossingen

Samen met waterschap Brabantse Delta, mede verantwoordelijk voor de brug, gaat de gemeente kijken naar oplossingen. Op termijn is complete vervanging noodzakelijk, valt te lezen in een persbericht. Er stond groot onderhoud van de sluis gepland voor 2026/2027.

In september wordt besproken of het herstel van de fietsbrug daarin wordt meegenomen. Eerder al bekijkt de gemeente of er opties zijn om toch een oversteek mogelijk te maken, bijvoorbeeld met een noodbrug of bepaalde vaste tijdstippen waarop de brug te gebruiken is. Het restaurant langs het water zet tijdelijk bootjes in om mensen heen en weer te brengen.