Fietsers tussen Wouw en Wouwse Plantage opgelet: hou je stuur goed vast!
Foto: © Google Maps
Echt relaxed fietsen is het tot 2025 niet op het fietspad tussen Wouw en Wouwse Plantage. Dat constateerde Eric de Regt, raadslid voor de VLP. Zijn fractie heeft klachten ontvangen van recreatieve fietsers. De staat van onderhoud van het bewuste fietspad laat volgens de klagers te wensen over.
In 2025 staat een grote reconstructie gepland. De Regt klom in de pen en vroeg de gemeente om deze werkzaamheden eerder uit te voeren. Maar dat is onmogelijk. Volgens de gemeente past dit niet binnen de beschikbare middelen, capaciteit en systematiek.
Uitstekende betonnen platen
Het fietspad bestaat uit betonnen platen. Boomwortels drukken de naden van die platen omhoog. Zo ontstaat een opstaande rand, soms van wel vijf centimeter hoog. Met een beetje pech rijd je daar je band op lek. Met meer pech leidt het zelfs tot valpartijen.
Bekend probleem
De gemeente kent het probleem. Het doet zich ieder jaar voor. “Rond deze tijd, wanneer de bomen weer gaan groeien drukken de wortels de betonplaten omhoog”, schrijven ze in het antwoord. Elk jaar verwijdert de gemeente de randen. Dus ook dit jaar. En in het antwoord beloven ze dat dat al op korte termijn gebeurt.
Asfalt
Over vier jaar worden de betonnen platen verwijderd. Er komt dan asfalt voor in de plaats. Het aanbrengen van wortelschermen voorkomt dan dat het fietspad ongelijk komt te liggen. Het traject wat in 2025 wordt aangepakt loopt van de nieuwe aansluiting van het Bravis Ziekenhuis tot aan de gemeentegrens.
Is de gemeente aansprakelijk?
Tot die tijd is het dus goed opletten geblazen op het fietspad. Maar wat nu als het slechte wegdek valpartijen veroorzaakt? De Regt wil weten of slachtoffers de opgelopen (letsel)schade dan kunnen verhalen op de gemeente. Daarop laat de gemeente weten dat zij aansprakelijk zijn bij ernstige nalatigheid. Toch acht de gemeente die kans klein “bij dit fietspad betreft het planten welke in de dwarsrichting omhoogsteken. Kans op een ongeval of valpartij is daardoor klein.” Ook het feit dat er jaarlijks onderhoud wordt gepleegd verkleint de kans op ongelukken.
Kleine lettertjes
En dan zijn er ook nog de kleine lettertjes die de kans op vergoeding van een gemelde schade verkleinen. Want een opstaande rand mag in de door de raad vastgestelde beeldkwaliteit per honderd strekkende meter twee keer voorkomen. Maar dat maakt de klap als je van je fiets valt er natuurlijk niet minder om. Dus hou je stuur de komende vier jaar extra goed vast op dit traject.