Fijnaart

Fendertse week zet Fijnaart weer op stelten

Een voorgaande editie van de Fendert Kwis. Bron: fendertseweek.nl

Marieke Boot Marieke Boot

Reikhalzend kijken de bewoners van Fijnaart en omgeving weer uit naar de jaarlijkse terugkerende Fendertse week. Het is alweer de 42ste editie van deze feestweek. Het belooft een groots spektakel te worden, dit keer in een gedeeltelijk nieuw jasje.

Van woensdag 21 tot en met zaterdag 24 augustus is het weer feest in Fijnaart. In samenwerking met een lokale horecaondernemer kan het festijn doorgang vinden. Op een afgezet terrein met feesttent, terrasgedeelte en kermis is het feest een ware eenheid. De Fendertse week is voor jong en oud en bovendien vrij toegankelijk. Het hele dorp kan zo meegenieten van alle activiteiten.

Verbinding zoeken met elkaar

Jan-Willem Sanders, voorzitter van de organisatie licht het doel toe van dit feest: “Het is een feest vóór de inwoners van Fijnaart en omgeving en dóór de inwoners van Fijnaart. Een feest om mensen samen te brengen en te verbinden met elkaar. Het team, wat vooral bestaat uit vrijwilligers, zet lokale verenigingen in voor de hand- en spandiensten. De insteek is dat voor al het verrichte werk de verenigingen een deel van de winst krijgen wat ze zelf weer mogen besteden. Zo blijven de gelden binnen het dorp en is het ook nog eens een opsteker voor de lokale verenigingen.” De herkomst van dit gedachtegoed komt vanuit voormalig burgemeester Ockels.

Ouders hoeven geen oppas te regelen, aangezien de kinderen gezellig mee kunnen doen.

Omdat dit festijn al zoveel jaren wordt georganiseerd, is het echt een begrip geworden in Fijnaart. “Het publiek wat hierop afkomt, zijn met name inwoners van Fijnaart, maar ook mensen uit de omliggende dorpen, zoals Klundert en Heijningen.” Sanders laat sinds dit jaar een nieuwe wind waaien door de organisatie van de Evenementenstichting. “Mijn idee voor dit jaar was om deze feestweek anders aan te pakken dan voorgaande jaren. De insteek is dat het hele gezin mee kan doen en bovendien zijn er een aantal evenementen toegevoegd dit jaar. Ouders hoeven geen oppas te regelen, aangezien de kinderen gezellig mee kunnen doen,” vertelt hij met lichte trots.

Vol programma

Er is ontzettend veel te doen van woensdag tot en met zaterdag onder het genot van een hapje en drankje op het nieuwe foodcourt. Én een heus bierfestival op donderdag. Drie brouwerijen uit West-Brabant bieden allerlei speciaalbieren aan.

De eerste dag sluit af met de Fendert Kwis. “Dit is toch wel het meest populaire onderdeel van de feestweek,” licht Sanders toe. “Het is zelfs zo populair dat teams ieder jaar weer op de wachtlijst staan. De feesttent is dan ramvol! De Heemkundige Kring organiseert deze quizavond. Er komen allerlei kennisvragen voorbij en om het lokaal te houden, krijgen de deelnemers ook vragen over Fijnaart.”

De vroege vogels mogen op zaterdagochtend ontbijten op het feestterrein. Er is dit jaar live cooking georganiseerd, dus ook dat belooft een feestje te worden. “Ik heb in ieder geval veel zin in deze prachtige week!”, aldus de bevlogen nieuwe voorzitter.

Lees ook: Fijnaart loopt weer uit voor Fendert Kwis: ‘Een van de leukste evenementen’