Fijnaart

Fijnaartse schrijver ontrafelt zinken van De Beursplein

Herbert Kats Herbert Kats

De in Fijnaart wonende Marcel Deelen heeft een lijvig boek geschreven over Cor Beekman, die in 1941 met het stoomschip De Beursplein tot zinken werd gebracht. Al speurend ontrafelde de schrijver het fascinerende verhaal rond de grootvader van zijn vrouw.

Beekman was stoker op de Beursplein. Zijn schip zonk 26 februari ’41 met tien andere schepen na wat te boek staat als de succesvolste Duitse duikbootaanval op konvooien tijdens de Tweede Wereldoorlog. Die aanval in de Atlantische Oceaan komt op het conto van de gevreesde Duitse U-boot kapitein Günther Prien, die alles bij elkaar 31 schepen tot zinken bracht.

Het verhaal volgt het opmerkelijke leven van de Brielse stoker, grootvader van Deelens echtgenote. Zij wist niet eens op welk schip hij stierf. Marcel Deelen stuitte bij zijn twee jaar durende naspeuringen op zoveel bijzonderheden, dat een boek een logische vervolgstap was. Hij heeft meerdere publicaties op zijn naam staan. “Maar nooit een boek zoals dit.”

Vlakbij

C.J. Beekman 1884-1941
C.J. Beekman 1884-1941

De zoektocht zorgde voor veel onverwachte wendingen. Zo bleek een ander kleinkind van Beekman in Oudenbosch te wonen, evenals een nazaat van een opvarende van de Beursplein. Het spoor van de man die de stoker stervend op het schip in zijn armen hield voerde naar Willemstad. Echter, deze Piet de Visser bleek net vier jaar eerder overleden. “Wrang is wel het juiste woord”, zegt de schrijver over het mislopen van deze ooggetuige. “Maar gelukkig kon zijn zoon nog veel vertellen.”

Lieve, verstandige man

Het eindresultaat is een boek gebaseerd op historische feiten. Het gaat terug naar Brielle, waar Beekman in 1884 werd geboren. Na een vergrijp op de kermis komt hij via jeugddetentie bij de marine. Deelen: “Met een houding van ‘niemand vertelt me wat ik moet doen’ was dat misschien niet de beste keuze. Toch spreekt iedereen van een lieve en verstandige man.”

Het verhaal handelt ook over zijn reizen naar de Oost, zijn huwelijken en zijn leven in het Rotterdam-van-voor-de-oorlog. Bovendien komen zijn afkomst en zijn familie met muzikale inslag aan bod.

In het 364 pagina’s tellende boek – dat een namenregister heeft – passeren meer dan tweehonderd mensen de revue. Bronnen vormden het Nationaal Archief, The National Archives London, het Bundesarchiv, het Rotterdams archief, het Ministerie van Defensie en de databank koopvaardijpersoneel40-45.nl.