Roosendaal

Floyd en Eric houden herinneringen proftijd RBC springlevend in Podcast de Luiten

Maarten Elst Maarten Elst

Wie Roosendaal zegt, zegt RBC en wie RBC zegt, zegt De Luiten. Zo dachten de Roosendaalse podcastmakers Floyd Aanen en Eric Konings ergens eind 2019. Hoewel hun RBC al sinds 2011 niet meer in de profcompetities uitkomt, is de club nog altijd springlevend, zo concludeert het tweetal. Het bracht ze op het idee om twintig jaar na de historische promotie naar de Eredivisie met een podcast te beginnen over hun RBC.

“En dan vooral over het RBC van voor 2011, misschien beter gezegd het RBC van de jaren ’90 toen ze nog in Stadion De Luiten in Kalsdonk speelde”, vertelt Eric Konings. “Floyd en ik zijn allebei opgegroeid op de staantribunes in Kalsdonk. Om de week zaten we in de bus naar een uitwedstrijd waarin vaker werd gewonnen dan verloren, maar die vriendschap, die gedeelde passie, daar deden we het voor.”

Podcast

Voor oud-radiomaker Floyd Aanen was de stap naar Podcast de Luiten geen grote. “Een podcast is een ideaal vehikel om je verhaal te vertellen. Bij geschreven teksten merk je gauw dat je jezelf limiteert tot een bepaalde lengte, bij een podcast kan je lekker je gang gaan. Ik kan mensen die onze podcasts nog niet hebben gehoord alvast waarschuwen dat we lang aan het woord zijn. We kunnen uren mijmeren over ons RBC in ons stadion de Luiten”, aldus Aanen.

Historische promotie

Met een dubbele aflevering begin augustus staat de teller alweer op 26 afleveringen van Podcast de Luiten. Het aanbod varieert van terugblikken op de historische promotie in 2000 tot een vierdelige serie over het leven van clublegende Kees Vermunt. “Het levensverhaal van Kiske Kalsdonk was een bijzondere om te maken. Of toen we bij Robert Maaskant langsgingen over die promotie in 2000. Via, via kwamen we ook in contact met oud-doelman Bulayima die tegenwoordig een voetbalschool heeft in Congo (Democratische Republiek Congo, red.)”, vervolgt Aanen.

Oog voor actualiteit

Naast het mijmeren over het verleden volgen de twee podcastmakers ook het huidige RBC op de voet. Na de herstart in 2012 klimt RBC langzaam maar zeker weer terug op de ladder richting de hoogste klasses. Aankomend seizoen speelt RBC in de Tweede Klasse, het zevende niveau van Nederland. “En gelukkig zelfstandig”, grijnst Konings, doelend op de mislukte fusie met hoofdklasser Halsteren. “Wat dat betreft vielen we met onze neus in de boter, RBC-supporters, journalisten, bestuursleden, ze schoven allemaal aan om ons op de hoogte te houden van de actualiteit. Maar gelukkig blijft RBC gewoon RBC. De weg is nog lang, maar gelukkig hebben we een rijk verleden waar we nog lang over kunnen praten”, zo besluit Konings.

Terugluisteren

Wie nog niet vanaf januari is ingeschakeld, kan de podcasts terugluisteren via verschillende podcastplatformen. Via Spotify, Soundcloud en iTunes is uren luistermateriaal terug te vinden.