Fluitketels maken plaats voor kazen op ijsbaan Hoogerheide
Na een aantal succesvolle edities van het fluitketelschuiven, heeft de organisatie van de ijsbaan in Hoogerheide dit jaar iets nieuws: Kaasschuiven! Wie het fluitketelschuiven kent, zal geen moeite hebben met de spelregels van het kaasschuiven. De techniek is daarentegen wel anders, zo blijkt tijdens een uitprobeersessie.
Die try-out vond dinsdagochtend plaats op de ijsbaan op het Ouwe Raedthuysplein in Hoogerheide. Tussen de schaatsende basisschoolkinderen lopen ondernemers Bram Beening (Henri’s Fashion) en Paul Lucius (Jumbo Hoogerheide) het ijs op met onder hun armen twee gele plastic kazen. Terwijl Beening zich klaarmaakt voor de eerste worp, neemt Lucius een bezem ter hand om het ijs glad te vegen.
Met zijn blik op het doel gericht, werpt Beening vol vertrouwen de kaas op het ijs en begint Lucius fanatiek te vegen. Tevergeefs. Want de kaas breekt bij het neerkomen in vier stukken. “Je moet de kaas dus niet gooien, maar voorzichtig schuiven”, is het eerste leerpunt dat wordt getrokken door Lucius. Bovendien: “Deze kaas had al een scheur. Nu weten we dat we kapotte kazen niet moeten gebruiken”, zegt Beening. De erop volgende pogingen met een intacte kaas gaan iedere worp beter.
Lees ook: ´We bouwen geen ijsbaan, we bouwen een winterparadijs!´Inschrijven
De voorgaande edities van het fluitketelschuiven waren volgens de ondernemers achter Evenementenplein Hoogerheide een groot succes. En ook dit jaar worden weer veel deelnemers verwacht die zich zo snel mogelijk moeten inschrijven via evenementenpleinhoogerheide.nl. “We kunnen dan zo snel mogelijk de schema’s compleet maken en de teamindeling publiceren”, zegt Beening over de wedstrijd die aanstaande zaterdag om 19 uur van start gaat.
“Hollandser dan op de ijsbaan in Hoogerheide kun je het niet krijgen”, zegt Lucius. Niet alleen het schaatsen en de kazen zijn oer-Hollands. Ook de hapjes en de muziek krijgen een chauvinistisch tintje!
Lees ook: Schaatsbanen gaan ondanks energiecrisis door, kaartje veelal duurderKaasschuif
Maar waarom eigenlijk plastic kazen in plaats van fluitketels? Geloof het of niet, maar dat heeft alles te maken met de energietransitie én de coronapandemie. Tijdens de pandemie was het aantal rommelmarkten beperkt. En dat was voor de vrijwilligers van de ijsbaan dé plek om fluitketels te scoren! Daarnaast is een op gas gestookte waterkoker niet meer van deze tijd waarin gasloos de nieuwe standaard is. Gelukkig had Lucius nog wel een aantal plastic Jumbo-kazen liggen.
Zaterdagavond mag ieder team vier keer kazen schuiven over de ijsbaan “Na een halve finale en de finale gaat er één team naar huis met de prijs: een lekkere kaas om op te eten tijdens de feestdagen!”, zegt Lucius.
Lees ook: Roosendaalse bedrijven strijden om de Curling Cup bij Roosendaal on Ice