Fotoproject om Geopark Schelde Delta te promoten
Het uitzichtpunt aan de Schenkeldijk bij Ossendrecht. Foto Piet-Bout
Unesco Geopark Schelde Delta gaat samenwerken met fotograaf Rem van den Bosch. Hij fungeert als ambassadeur voor dit unieke natuurgebied. De fotograaf, bekend van zijn project Here comes the Flood, gaat op bijzondere plekken foto’s maken.
Voorzitter Willem de Weert van de Brabantse Wal hoopt Van den Bosch vrijdag naar het uitzichtpunt aan de Schenkeldijk in Ossendrecht te kunnen leiden, als begaanbaarheid van de polder dat toelaat. “Rem komt speciaal met een model foto’s maken. En ik ga hem mooie plekjes laten zien.” De Weert denkt ook aan kasteel Ravenhof aan de Nederlandse kant van Putte en landgoed Mattemburgh bij Bergen op Zoom.
Het eindresultaat van het fotoproject is een van de manieren om het onlangs erkende grensoverschrijdende Geopark meer bekendheid te bezorgen. Voor de gelegenheid is het model gehuld in de tien kleuren van het parklogo. “Maar dan op een abstracte manier”, onthult de fotograaf. “Het werk kan later tentoongesteld worden en voor educatieve doeleinden worden gebruikt.”
Soort Michelinster
Bergenaar Willem de Weert begon tien jaar geleden een lobby om het gebied te voorzien van het wereldwijde Unesco label, een soort Michelinster voor bijzondere natuurgebieden. Dat gebeurde eind vorige maand in Parijs. Zo werd een grote, nieuwe stap gezet om het landschap van de Brabantse Wal te beschermen en te promoten. Ontstaansgeschiedenis, natuur en erfgoed zijn daarbij de kernpunten.
De delta van de Schelde heeft een oppervlak van 5500 km2 en is daarmee een van de grootste van de 213 Geoparken ter wereld. Een uniek gebied, geeft De Weert aan, omdat het een deel van West-Brabant, heel Zeeland en een stuk van Vlaanderen omvat. Ook de Kalmthoutse Heide, het Markiezaatsmeer, de Dintelse Gorzen en het Wouwse beekdal vallen onder het nieuwe Unescopark en zijn zogeheten geosites. In ons land heeft verder alleen de Hondsrug de Geopark-status.
Onder de vlag van het nieuwste Geopark hebben zich inmiddels 150 maatschappelijke organisaties (musea, universiteiten, erfgoedkringen, natuurverenigingen en overheden) geschaard. Ze kunnen zelf bekijken hoe ze het Unesco label kunnen ondersteunen.
Zo gaat Stichting De Brabantse Wal de komende jaren de uitzichtpunten en wandelroutes vernieuwen. Ook komt er een nieuwe wandelgids onder de vlag van het Unesco Geopark Schelde Delta. Deze maand begon het IVN met een cursus voor gidsen die zich in de geologie van de Brabantse Wal willen verdiepen. Het Markiezenhof in Bergen op Zoom ontving al subsidie om als informatiecentrum te dienen.