West-Brabant

Foutje van de meldkamer: alarm voor nucleair ongeluk kerncentrale Doel

bron: Omroep Brabant bron: Omroep Brabant

De meldkamer van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant heeft afgelopen weekend per ongeluk groot alarm geslagen voor een nucleair ongeluk in kerncentrale Doel. Achteraf blijkt het te gaan om een fout van de centralist. De vergissing werd snel ontdekt, maar toen hadden tientallen brandweerlieden zich al naar de kazerne gespoed.

Bij de meldkamer kwam zaterdag aan het begin van de avond een bericht binnen van de Belgische kerncentrale. Daarin werd gemeld dat er eerder die dag een kleine storing was in het niet nucleaire gedeelte. Het ging hierbij echter niet om een calamiteit maar om een zogeheten alert-melding. Dit maakt deel uit van de meldingsplicht waar kerncentrales zich aan moeten houden.

Maar de centralist interpreteerde het bericht anders en ging uit van een serieus incident. Hij alarmeerde rond halfacht alle hulpdiensten. “Er is vooruit gewerkt op een noodsituatie die er niet was”, vertelt Marieke van Wijk van de veiligheidsregio.

Brandweerlieden van Kaatsheuvel tot aan Hoogerheide haastten zich naar de kazerne om uit te rukken. Ook experts gevaarlijke stoffen, meetploegen, de geneeskundige hulpdienst (GHOR), politie en de directeur van de Veiligheidsregio werden in paraatheid gebracht.

We zoeken verder uit hoe dit kon gebeuren.

Volgens woordvoerster Van Wijk had dit nooit mogen gebeuren. “Het is waarschijnlijk een menselijke fout, maar we moeten ook een systeemfout niet uitsluiten. Dat gaan we verder onderzoeken.” De Veiligheidsregio Zeeland kreeg vanuit de Belgische autoriteiten dezelfde melding, maar alarmeerde de hulpdiensten niet.

Omroep Brabant meldt dat ongeveer tien minuten na de alarmering het bericht van de meldkamer werd ingetrokken. Inmiddels hadden veel ongeruste mensen al naar de kerncentrale gebeld om te vragen wat er aan de hand was. “Wij waren ook heel verbaasd over de alarmering van de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Bij ons verstaan wij iets heel anders onder een nucleair ongeluk”, aldus Nele Scheerlinck van het Belgische energiebedrijf Engie.

Er was geen gevaarlijke situatie.

Zaterdagmiddag waren er bij de kerncentrale werkzaamheden aan de koelwaterleiding. Daarbij was een medewerker vergeten een klep weer open te zetten. “Meteen startte een automatische veiligheidsprocedure op en is de klep binnen enkele minuten weer in de juist stand gezet.”

De kerncentrale, op een steenworp afstand van de Brabantse grens, hoefde niet te worden stilgelegd. Het probleem was om vijf uur opgelost, 2,5 uur voordat de veiligheidsregio groot alarm sloeg. Volgens Scheerlinck is er geen gevaarlijke situatie geweest. “Maar wij moeten volgens strenge regels alles wat in de kerncentrale gebeurt, melden aan de Belgische en Nederlandse autoriteiten. Dat hebben wij nu ook gedaan.

We beschouwen het maar als een geslaagde test.

Van Wijk: “De melding heeft wel aangetoond dat in het geval van een echte calamiteit de hulpdiensten zeer snel paraat staan. Laten we het incident dan ook maar beschouwen als een geslaagde test van de paraatheid van het personeel”, aldus de woordvoerster.