Roosendaal

Fractievoorzitters geschokt door het plotselinge vertrek van wethouder Vermeulen

Sanneke Vermeulen

Sanneke Vermeulen | Foto: Gemeente Roosendaal.

Kitty Joachems Kitty Joachems

Het vertrek van wethouder Sanneke Vermeulen uit het college van Roosendaal zorgt voor veel opschudding. Vermeulen schrijft in haar ontslagbrief dat ze zich niet altijd veilig voelde binnen het college. Verschillende fractievoorzitters reageren geschokt en hopen snel meer duidelijkheid te krijgen over de situatie.

Alex Raggers, fractievoorzitter van VLP: “het is heel heftig nieuws en ik betreur het voor Sanneke.” Over de samenwerking met Vermeulen spreekt hij positief: “Volgens mij was de samenwerking prima. Met het hele college konden we altijd open communiceren.” Hoewel er geruchten gaan dat de onveilige situatie veroorzaakt wordt door een lid van het college, wil Raggers hier niet op speculeren. “Ik blijf daar echt heel ver van. Ik heb twee fantastische wethouders die volgens mij heel veel positief elan hebben gebracht en zich heel hard inzetten voor de hele gemeente,” benadrukt hij.

Dit is geen goed voorbeeld

Bij coalitiepartner GroenLinks moet het nieuws nog een beetje landen. Fractievoorzitter Christian Villée zegt dat het nieuws bij hem hard is aangekomen. “Flabbergasted. Dat ze daarbij ook een gevoel van onveiligheid ervaart, vind ik heftig”, vertelt Villée. Hij bespreekt maandagavond met zijn fractie hoe verder te gaan: “Het is nu in eerste instantie aan de VVD en het college. Vervolgens besluiten wij als fractie, met onze collega-raadsleden of we akkoord kunnen gaan met de oplossingen die ze aandragen.”

PvdA-fractievoorzitter Björn Rommens spreekt zijn teleurstelling uit over het vertrek van Vermeulen. “Ontzettend vervelend om te zien dat een gedreven wethouder met hart voor de gemeente en haar inwoners besluit om te stoppen voordat haar termijn afgelopen is. Nog vervelender is dat dit kennelijk te maken heeft met een onveilige werksfeer in het college en het uitsluiten van wethouder Vermeulen door één of meerdere collegeleden,” aldus Rommens. Hij benadrukt dat deze situatie haaks staat op het motto van de gemeente, “Zij aan Zij.” Zijn partij is in gesprek met het college om deze kwestie in een openbaar debat te bespreken.

Vermeulen had ook oor voor de oppositie

Ook voor Peter Raijmaekers van de Roosendaalse Lijst kwam het vertrek van Vermeulen onverwacht. “We hebben wel gemerkt dat het hier en daar wat schuurde, maar dat er echt sprake is van onveiligheid, daar schrikken wij ook van als fractie”, zegt Raijmaekers. Als fractievoorzitter van de grootste oppositiepartij vertelt hij dat de samenwerking met Vermeulen prima was. “Zij was er niet alleen voor de coalitie, maar ook voor de oppositiepartijen”, legt hij uit. “Ze had ook oor voor goede ideeën die door oppositiepartijen worden aangedragen.” Hij noemt de situatie ‘doodzonde’ en zegt dat Vermeulen zowel een geweldig raadslid als een geweldige wethouder was.

Raijmaekers benadrukt het belang van een goed functionerend college voor Roosendaal, zeker gezien de grote opgaven waar de gemeente voor staat. “Onze partij heeft een interpellatiedebat aangevraagd om deze kwestie verder te onderzoeken”, zegt Raijmaekers. “We willen graag weten wat er nou precies heeft gespeeld en of en zo ja hoe dit voorkomen had kunnen worden,” voegt hij toe.

Lees ook: VVD-fractie verrast door vertrek wethouder Vermeulen

Inmiddels heeft burgemeester Mark Buijs een intern onderzoek aangekondigd op het thema veiligheid. “Het is prima dat er een onderzoek komt maar wat onze fractie betreft moet dat een onafhankelijk onderzoek zijn. Door een extern bureau. Daar gaan we ook in het debat op inzetten”, zegt Raijmaekers.

Volgens de fractievoorzitter is het nodig dat ook de interne organisatie wordt meegenomen in dat onderzoek. Zijn partij heeft, als het gaat om de samenwerking met het college, twijfels bij het ambtelijk apparaat. Eerder stelde de Roosendaalse Lijst hier vragen over. “Het college zei toen in een antwoord dat het wel meevalt”, legt Raijmaekers uit. “Zeker nu dit speelt, steken die twijfels weer de kop op.”

Lees ook: Sanneke Vermeulen stopt per direct als wethouder van de gemeente Roosendaal