West-Brabant

Franse oldtimer motoren als rijdend museum over Brabantse Wal

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De Club Franse Motoren heeft dit weekend haar jaarlijkse bijeenkomst gehouden op de Brabantse Wal. Zo’n 20 leden waren met hun oldtimer naar Huijbergen gekomen voor toerritten over de Brabantse Wal en door Zeeland. De Franse motoren zijn al gauw tussen de 70 en 100 jaar oud.

Door: Marvin Sluijter (video) en Bianca van Vugt (tekst)

Onder de pothelmpjes pieken de grijze haren uit. Daaronder stralende ogen en glimlachende gezichten. De leden van de Club Franse Motoren hebben het zaterdag zichtbaar naar hun zin op de Brabantse Wal. De meeste leden van de club zijn al met pensioen en de motoren waar ze op rijden zijn nog tientallen jaren ouder.

Pothelmen en rieten manden

De stoet is net een rijdend museum: motoren van bijna 100 jaar oud met rieten manden op de bagagedrager. Er rijdt er zelfs eentje met een speciaal stokbrodenmandje: het blijven tenslotte Franse motoren. Ze zijn met liefde opgeknapt en zien er vaak uit als nieuw. De clubleden komen dan ook graag bij elkaar om te praten over het restauratiewerk, om elkaar tips te geven over waar je bepaalde onderdelen nog kunt krijgen en om elkaars oldtimer te bewonderen.

Voorzitter Daan Withagen uit Halsteren is blij dat het gelukt is het jaarlijkse clubweekend te houden. Vanwege de coronacrisis gaan alle andere activiteiten al niet door. Zo zijn er geen gezamenlijke sleutelavonden, geen technische clubavonden en geen beurzen om te bezoeken. Maar het clubweekend is vooral buiten in de open lucht, dus dat gaf ruimte. “Vandaag een rit van ongeveer 100 kilometer langs de mooiste plaatsen op de Brabantse Wal,” vertelt Withagen. “We zijn nu net aangekomen bij Hoeve Hildernisse. En we rijden straks met name over Woensdrecht wat mooie hellingen.”

Meer dan 400 Franse motormerken

Je kunt niet de hele dag op zo’n antieke motor zitten. Onderweg wordt er af en toe gestopt. Niet alleen voor wat eten, maar ook om nog meer mooie motoren te gaan bekijken. “We rijden richting Huijbergen, naar het Berini-museum,” vertelt Withagen. “Frankrijk heeft meer dan 400 motormerken gekend. Ze zijn in Nederland niet heel erg bekend, behalve dan merken als Motobécane en Peugeot, dat kent iedereen wel. En ja, het is de kunst om het rijdend te proberen te houden.”

Aan de leden van de Club Franse Motoren zal het niet liggen. Zij sleutelen geregeld aan hun oldtimers om ze op de weg te houden. En er zitten zeldzame exemplaren tussen, wijst Withagen aan. “Er staat één Terrot uit 1931. Dat is een 680 cc V-twin. En die motor is maar één jaar gemaakt. Dat is omdat de JAP motorenfabrikant heel beperkt blokken geleverd heeft. En waarschijnlijk is dit de enige lopende in Nederland.”

Racen tot je 80ste

Wim van Duuren uit Gouda is het oudste lid van de Club Franse Motoren. Hij is 89. “Ik wilde eerst niet gaan, omdat die corona, dat is nog steeds niet over hé.” Maar omdat de voorzitter streng is op de afstandsregels en de club vooral beel buiten is, rijdt Van Duuren toch mee. Dan is al zijn sleutelwerk niet voor niets geweest. “Ik heb er dit jaar een kilometerteller opgebouwd. En hij lekte olie. Dat heb ik verholpen.”

De rustige toerrit over de Brabantse Wal is natuurlijk heel gezellig, maar Van Duuren was altijd meer van de hoge snelheden. En tot op hoge leeftijd. “Toen ik 80 jaar was, ben ik gestopt met wegracen. Toen had ik ’t 30 jaar gedaan. Nou ja, motorrijden heb ik altijd al gedaan. Vanaf mijn vijftiende jaar af,” vertelt hij enthousiast. “Ik heb 75 jaar motor-ervaring en 30 jaar wegrace-ervaring. En al mijn vingers en mijn botten nog heel. En toch altijd voorin zitten.”

Als je meer wilt weten over de Club Franse Motoren kijk dan op de website. Daar kun je je natuurlijk ook opgeven als je lid wilt worden.