Bergen op Zoom

FRIS keert terug als FRISFest: ‘Er bleek veel behoefte te aan te zijn’

Foto: Merijn Sitsen

Emma Janvier Emma Janvier

Al sinds 2021 zijn er geen FRIS evenementen meer geweest, maar 5 oktober is het weer zo ver. De deuren van Gebouw-T in Bergen op Zoom en Zeelandia in Roosendaal staan open voor jongeren tussen de 12 en 16 jaar om de avond van hun leven te hebben. Tijdens de feesten zijn er maar twee dingen een NO GO: alcohol en ouders.

“De feesten zijn bedoeld om jongeren op een leuke en veilige manier kennis te laten maken met het uitgaansleven”, legt projectleider Joris Withagen uit. “Sinds corona is het evenement in onze regio uiteindelijk niet meer teruggekomen, maar we merkten dat er toch veel behoefte aan was.”

Een nieuwe generatie

Daarom werd er een onderzoek gestart. In samenwerking met Breda en Uden werden er kinderen uit de doelgroep geïnterviewd over hoe zij de feesten graag zouden willen zien. “We zagen vooral terugkomen dat ze wel eens van FRIS hadden gehoord, maar ze toen nog niet oud genoeg waren om het zelf mee te maken.”

Tijdens het onderzoek is er goed geluisterd naar de wensen van de jongeren. “Ze hebben ook hun mening gegeven over welke artiesten ze graag willen zien, de prijs van het toegangskaartje en hoe het feest eruit moet komen te zien.” Dit was erg belangrijk volgens Joris. “Deze doelgroep is de pubertijd ingegaan tijdens covid en kennen het uitgaansleven nog niet. Veel is anders voor hen.”

Deze generatie is de pubertijd ingegaan tijdens covid.

Een van die dingen is de muziek. “TikTok speelt een grote rol bij deze generatie”, vervolgt Joris. “We hebben vanuit die hoek ook naar de artiesten gekeken.” De eerst aangekondigde act is Jesse Hoefnagels: een artiest die veel online te vinden is. Ook Dikke Baap zal op het podium staan, een dj bekend voor zijn uptempo-techno muziek. “Dat soort muziek leeft gewoon heel erg onder deze generatie.”

De doelgroep betrekken

Ook is Joris nog op zoek naar een lokale dj die zelf in de leeftijdscategorie van FRISFest valt. “Ik weet niet of het gaat lukken om die voor deze editie al te vinden, maar we willen er wel graag iemand uit hun eigen doelgroep bij betrekken.” Dat doet de organisatie ook door ambassadeurs te vinden. In ruil voor een gratis ticket help je mee met het feest opbouwen en promoten.

Uiteindelijk is dit voor jongeren echt een ontmoetingsplek.

“Uiteindelijk is dit voor jongeren echt een ontmoetingsplek”, vindt Joris. “Het is een leuke plek om met je vrienden heen te gaan, maar ook om andere leeftijdsgenoten te leren kennen.” De eerste editie in Bergen op Zoom en Roosendaal moet een soort pilot zijn vertelt hij. “We kunnen deze editie goed peilen waar eventueel nog andere behoeftes liggen.”

Het doel is om drie keer per jaar een FRISFest te organiseren. “We schenken absoluut geen alcohol en ouders zijn niet welkom. Zo worden de jongeren geforceerd om op hun eigen benen te staan en leren ze met elkaar omgaan.”

De avond duurt van 19.30 tot 23.30 en een ticket is €17, inclusief één drankje. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van Gebouw-T.