Klein-Zundert

Ga mee op reis door het land van Khazad-dûm van buurtschap Klein-Zundertse Heikant

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Met de spanning in zijn benen beklimt Nigel Vervloet een van de steigers van buurtschap Klein-Zundertse Heikant. Voor Corso Update neemt hij een kijkje in de mijnstad van het dwergenrijk van Khazad-Dûm: een plek in Tolkiens Midden-Aarde.

Mathijs Verdaasdonk is al tien jaar voorzitter van Klein-Zundertse Heikant. “Onze wagen is dit jaar gebaseerd op de verhalen van J.R.R. Tolkien.” Dat is de schrijver van onder andere The Hobbit en Lord of the Rings.

De buurtschap bestaat inmiddels al 77 jaar. “Tijdens ons 75-jarig jubileum stonden we met 180 man op de wagen Freeland Festival. Dat was echt één groot feest.” En juist dat feesten kan de buurtschap wel goed, geeft Mathijs toe.

Begin deze zomer maakte Klein-Zundertse Heikant nog een flinke tegenslag mee. Door een storm waaide het complete dak van de corsotent. “Een enorme ravage”, omschreef de voorzitter de situatie toen. Mede daardoor verhuist de club vanaf volgend jaar naar een nieuwe locatie. “Naast de werkzaamheden aan de wagen zijn we dus ook bezig met de bouw van een nieuwe loods.” Al liggen de werkzaamheden van de loods nu wel even stil. “Het is best wel een spannende tijd dus.”

Inkijkje in het dwergenleven van Khazad-Dûm

“Met Khazad-Dûm geven we eigenlijk een inkijkje in het dwergenleven”, legt ontwerper Robin Jochems uit. “Zij zijn daar volop aan het werk. Er wordt gedelfd, gesmeden en gesjouwd. De dwergen zijn dingen aan het verplaatsen door middel van kranen. Het is een enorm tafereel aan allerlei werkzaamheden.”

Alleen een wagen ontwerpen is niet te doen.

Robin heeft de wagen samen met vier anderen bedacht en ontworpen. “Alleen is zoiets niet te doen. Er komt zoveel bij kijken. Zeker met alle figuranten en de bewegingen. Er zijn zoveel verschillende werkzaamheden.” Sommige buurtschappen werken nog wel met één ontwerper. “Petje af voor hun. Dat zou ik echt nooit meer willen.”

Vanwege de slechte weersomstandigheden heeft de buurtschap dit jaar minder bloemen dan gehoopt. “Dan komen er dus andere materialen bij kijken”, aldus Robin. “Boomschors, houtkrullen, houtskool, juten. Allemaal wel verwante materialen aan het ontwerp dus. We hopen het bloementekort op die manier op te lossen.”

Kippenvel

Met corsozondag om de hoek moet er nog flink doorgewerkt worden in de tent. Er wordt maandag nog volop gelast en geplakt. “Met name aan de bodem is afgelopen weekend nog heel veel gelast”, vervolgt voorzitter Mathijs. Maar met iedere avond 70 tot 80 man die meewerkt, moet dat goedkomen. “De wagen staat zondag gewoon in de bloemen hoor!”

Volgens de poule van Corsief hoort Klein-Zundertse Heikant bij de grote kanshebbers van zondag. “Maar dat hoeft niet te zeggen hoor”, zegt Mathijs nuchter. “We hebben heel veel lol gehad in het maken van de wagen en alle kleding. Straks is het generale repetitie en krijgt alles echt vorm. Daar krijgt iedereen kippenvel van.”

Meer zien of horen over Corso Zundert? Deze hele week brengen ZuidWest Update en ZuidWest TV het corso bij je thuis. Volg onze website voor uitgebreide reportages en verhalen over de mensen achter het corso en de buurtschappen. Van donderdag tot en met zondag zendt ZuidWest TV Corso Update uit. Ook is op corso zondag het corso live te volgen via ZuidWest TV.