Roosendaal

Ga mee terug in de tijd naar de ‘Vier dagen hel’ van Roosendaal

Foto: Tommy Bauling fotografie

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Rondlopen tussen de geallieerden en de vijanden. Oude militaire voertuigen bezichtigen en ervaren hoe het er in de Tweede Wereldoorlog aan toe ging rondom Roosendaal. Dat is van 29 oktober tot 3 november mogelijk tijdens de Bevrijdingsweek, georganiseerd door The Dutch Polar Bears, Dutch Re-enactment Group (DRG) ’40-’45 en De Gerda Hoeve.

Tijdens de Bevrijdingsweek is het terrein van De Gerdahoeve omgetoverd tot een levensecht kampement: “Deze week bestaat uit drie elementen”, vertelt Johan Pieters van The Dutch Polar Bears tijdens het ZuidWest TV-programma M2. “We gaan een boek onthullen (Vier dagen hel, red.), er loopt een educatieprogramma en we gaan iets doen met herdenken en een bevrijdingsrit.”

Vier dagen herbeleven

Het doel van de Bevrijdingsweek: in leven houden wat tachtig jaar geleden gebeurd is. “Want we mogen nooit vergeten wat de bevrijders voor ons gedaan hebben.” En dat stukje in leven houden, of brengen, is iets wat de DRG doet.

“We gaan vier dagen lang herbeleven hoe het hier was voor de bezetters en de bevrijders”, legt Michiel Kersten van DRG uit. Zo’n tachtig man – veertig bevrijders en veertig bezetters – gaan een tocht afleggen vanaf de Gerdahoeve richting Nispen, Wouwse Plantage, Wouw en Roosendaal. “De mannen die dat gaan doen slapen ook echt gewoon in de wei, onder een dekentje en een tentzeil.” Net zoals dat tachtig jaar geleden is gegaan dus.

Michiel laat zien wat de reenactors met zich meedragen tijdens de tocht. Zo dragen de mannen een lange, wollen jas. “Verder niet veel, want ze zijn op de vlucht. Ze hebben een rugzak, een deken, een eetblik en een veldfles.” Tijdens de vier dagen hel tachtig jaar geleden was het vreselijk slecht weer. “Heel veel mist en regen.” Het is te hopen dat tijdens de ree-nacmenttocht het weer wat beter is. “Of juist niet, voor de authenticiteit zou het leuk zijn als er ook regen is. Dan worden die mannen van nu ook eens wat harder”, lacht hij.

Camp Thruster

Terug naar het kampement dat bij de Gerdahoeve gestationeerd wordt, ook wel Camp Thruster. Dat bestaat uit een Duits deel en een geallieerd deel. “Daar zijn ook echt voertuigen en tenten bij aanwezig”, vervolgt Johan. Er wordt ook nagespeeld hoe het er vroeger daadwerkelijk op zo’n kamp aan toe ging. Dit kamp is gratis te bezoeken. “Er komen een heleboel basisscholen langs, zodat we mee kunnen geven hoe het vroeger was.”

Churchill tank en bevrijdingsrit

Zaterdag 2 november vindt de bevrijdingsrit plaats. “Daar doen ongeveer zestig voertuigen aan mee”, aldus Johan. De rit begint rond 9.30 uur en gaat door Roosendaal en alle gemeentedorpen. “Het is een rit net zoals de bevrijders toen maakten.” Er is een tussenstop bij de Tolbergvijver in Roosendaal, daar vliegen tijdens die stop een aantal militaire vliegtuigen laag over. “En er is een hele mooie afsluitceremonie op de Kade.”

Een eyecatcher die hele week is de Churchill Crocodile tank. “Die was heel berucht bij de Duitse bezetters.” Deze tank was namelijk een vlammenwerper. “Voordat de Britten kwamen blies deze tank de loopgraven schoon, om het maar even zo te zeggen. Zodra ze deze tank hoorden en zagen, gingen ze er vaak al vandoor.” Van deze tank rijdt er nog maar één in Europa. “En die hebben wij. Daar zijn we heel trots op.”

Bevrijdingspodcast

The Dutch Polar Bears zijn binnenkort ook te horen in de podcast: 80 jaar vrijheid: de bevrijding van Roosendaal in 1944. Deze podcast wordt gemaakt door Paul Joachems, en is vanaf 21 oktober dagelijks te luisteren. Hier vertellen de Polar Bears onder andere over alle gebeurtenissen die zich tachtig jaar geleden rondom de Gerdahoeve en in en rond Nispen hebben afgespeeld.

Het volledige programma van de Bevrijdingsweek is hier terug te vinden. Bezoeken is gratis en mag altijd.