Bergen op Zoom

Gaat je zoon of dochter uit? Dit moet je weten!

Wijkagent Michael Verdult in gesprek met ouders tijdens de Happy ouders Kroegentoch | Foto: Vincent Krijtenburg

Wijkagent Michael Verdult in gesprek met ouders tijdens de Happy ouders Kroegentoch | Foto: Vincent Krijtenburg

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Wie de Leut et, et de toekomst, is het motto van vastenavend in ’t Krabbegat. Maar wat als de leut uit de hand loopt en kinderen daarmee hun toekomst bezegelen? Tientallen ouders lieten zich woensdagavond bijpraten over het veilig uitgaan van de jeugd in Bergen op Zoom.

Café Geen flauw idee aan de Grote Markt is het startpunt van een heuse kroegentocht die georganiseerd is door politie, Halt, Novadic Kentron, GGD en de gemeente. Dit beproefde concept waarbij de voorlichting niet in een zaaltje, maar in cafés plaatsvindt, slaat duidelijk aan bij de aanwezige ouders. “Bovendien zijn dit de plekken waar de jongeren komen”, zegt Bob van Leeuwen van Halt.

De meisjes doen niet onder voor de jongens.

Verdeeld over drie groepen trekken de ouders de stad in. Eén groep gaat in café ’t Slik in gesprek naar aanleiding van een sketch door Theater Helder. In Bar Camillo geeft Roeland van Roosmalen van Novadic Kentron Preventie ondertussen tips over het omgaan met verleidingen in de opvoedsfeer. “In de pubertijd wordt de wereld groter en neemt het aantal verleidingen toe. De enige tegenkracht zijn de ouders”, benadrukt hij. Hoewel kinderen onder de 18 jaar volgens de wet geen alcohol mogen kopen, heeft 80 procent van de 16-jarigen al gedronken, blijkt uit cijfers die hij laat zien. Belangrijk om te weten: “De meisjes doen niet onder voor de jongens.”

De leeftijdsgrens waarop je alcohol mag drinken is een aantal jaar geleden omhoog gegaan (“NIX18”) en dat is niet voor niks, zegt de specialist. “Alcohol heeft écht effect op hersenen van jonge kinderen. Als je jong drinkt blijf je de rest van je leven impulsiever. Bovendien is de kans op verslaving ook veel groter als je jong drinkt.” Een boodschap waaraan pubers misschien weinig boodschap zullen hebben, maar de ouders in het café des te meer!

Je hebt als ouder meer invloed dan je denkt

Maar wat kun je dan als ouder doen om te voorkomen dat je zoon of dochter aan de drank gaat? Allereerst stelt Van Roosmalen de ouders gerust met de mededeling: “Je hebt als ouder meer invloed dan je denkt. Ze horen je wel maar luisteren niet altijd. Ze nemen het mee in overweging.”

Dan volgt er een reeks praktische tips. Zo krijgen de ouders het advies om met andere ouders te praten, ze stoeien immers met hetzelfde. Bovendien moeten ouders hun voorbeeldfunctie niet vergeten. Je kind in het oog houden is één van de belangrijkste tips. Door af te spreken dat je kind zich meldt bij thuiskomst, heb je zicht op zijn of haar toestand. Die geconstateerde toestand kan de volgende dag aanleiding zijn voor een goed gesprek.

Hoeveel mogen de kinderen drinken als ze op stap gaan? “Niet teveel”, zullen veel ouders zeggen. Maar daar kunnen pubers he-le-maal niks mee. “Wat is niet te veel? Wees concreet en blijf vasthouden aan afspraken en consequenties”, adviseert Van Roosmalen. Kortom: maak het onderwerp bespreekbaar, stel grenzen en houdt contact met je zoon of dochter.

Wij komen in beeld als het niet goed is gegaan

Wat nou als het wel uit de hand loopt en een kind te diep in het glaasje kijkt? Het komt vaker voor dan je denkt, blijkt uit de voorlichting die de ouders van politie en Halt krijgen in café Geen flauw idee. “Wij komen vaak in beeld als het helaas niet goed is gegaan”, zegt Bob van Leeuwen van Halt. Belangrijke strafbare gedragingen die vaak voorkomen zijn volgens hem: Belediging van een ambtenaar in functie. Niet voldoen aan ambtelijk bevel. Ordeverstoring. Openbare dronkenschap. Opgeven valse naam of identiteitsbewijs. Mishandeling of openlijke geweldpleging. Baldadigheid.

Om aan te geven waar ze het over hebben, worden bodycambeelden getoond van kinderen die door de politie dronken zijn aangetroffen. “Zo erg!”, klinkt het uit de zaal. De ouders in de zaal moeten er niet aan de denken dat het hun zoon of dochter is. “Toch hebben we in de vastenavendperiode 28 tot 30 van dit soort gevallen waarbij minderjarigen over het randje zijn aangetroffen. In eigen braaksel of ontlasting bijvoorbeeld”, zegt de agente.

Het alternatief (Halt)

Jongeren die de fout in gaan hoeven niet direct te rekenen op een strafblad. Ze krijgen vaak een tweede kans door naar Halt gestuurd te worden. Voorheen was de organisatie vooral bekend om zijn taakstraffen zoals het opruimen van afval in de openbare ruimte. Tegenwoordig bestaat een Halt-traject uit een gesprek met de ouders, opdrachten die je helpen om na te denken waarom je de fout hebt gemaakt en excuses aanbieden aan eventuele slachtoffers. Soms is er sprake van een werkopdracht, bijvoorbeeld een paar uur helpen in een verzorgingshuis van tanteLouise.

Ga vanuit een nieuwsgierige houding in gesprek

Happy ouders, zo heeft de kroegentocht. Desalniettemin lijken sommige ouders met de minuut minder happy te worden van alle doemscenario’s. Maar: “Gelukkig gaat 95 procent goed”, zegt de voorlichter van Halt. “De boodschap is dat we moeten zorgen dat het een feestje blijft. Het is belangrijk om met je kind vanuit een nieuwsgierige houding in gesprek te gaan. Oordelen draagt niet bij aan een goed gesprek.”

Lees ook: Tullepetaonen kunnen weer klûnen: ‘Ik drink geen alcohol, maar de flügels gaan er lekker in’ Lees ook: Roosendaalse jeugdboa’s komen in actie tegen alcoholgebruik door minderjarigen