Gaat NAC Breda trainen in Etten-Leur? ‘Ze zijn hier dan wél te gast’
Voorzitter voetbalvereniging Internos Albert Reijlink voor de tribune die grenst aan het hoofdveld.
Het klinkt mooi: Jan Van den Bergh of Elías Már Ómarsson van dichtbij bewonderen in Etten-Leur. Het zou in de toekomst zomaar kunnen. Maar volgens voorzitter van voetbalvereniging Internos, Albert Reijlink, is dat nog allerminst zeker. Voetbalclub NAC Breda is namelijk opzoek naar een nieuwe trainingslocatie in de regio. Waar de Eredivisionist nu met het eerste team in Zundert traint, trainen de jeugd en vrouwenafdeling in Breda. De Bredase club wil graag alles bij elkaar op één complex.
Vlak naast de snelweg ligt sinds 1997 het grote sportcomplex van voetbalvereniging Internos. Met wel geteld zeven velden die van de gemeente zijn, waarvan één momenteel verhuurd is aan de hondenvereniging, is de ruimte groot te noemen. “Vanuit NAC is er de wens om hier te komen trainen met hun eerste selectie, de JO21, jeugd en de vrouwen”, begint Reijlink.
Het kan nieuwe kansen bieden voor ons als club.
De voorzitter staat open voor het gesprek met de Bredase club. “Maar wij hoeven in principe niks. Wij hebben bijvoorbeeld geen noodzaak om ze binnen te halen om als vereniging onze broek op te kunnen houden.” Met 860 leden gaat het de Etten-Leurse club goed. Toch ziet de voorzitter de potentiële samenwerking als een mooie vernieuwing. “Het kan kansen bieden voor ons als club.” De zeven hectare die nu beschikbaar zijn voor Internos, worden overdag niet gebruikt. “Alleen door de vogels en de mannen van het onderhoud”, lacht de voorzitter.
Verkennende fase
De twee clubs zitten momenteel nog in een verkennende fase. Het hele plan is door het bestuur van Internos opgebouwd in zes fases: de verkenningsfase, definitiefase, ontwerpfase, voorbereidende fase, uitvoering en tot slot de nazorg.
Tijdens de verkenningsfase wordt er gesproken over de vraag van NAC en hoe haalbaar het plan is. Hiervoor is een stuurgroep opgericht met Albert Reijlink van Internos, Jean-Pierre Schouw, wethouder van de gemeente Etten-Leur en Remco Oversier, algemeen directeur van NAC Breda. “Wij leiden met z’n drieën dit proces. Er is niemand die meer te zeggen heeft dan de ander. We hebben alle drie een soort vetorecht”, legt Reijlink uit.
NAC Breda als gast
De voorzitter neemt graag zijn leden mee in het proces. Op 28 november zijn leden geïnformeerd over de eventuele plannen. Ze hebben daarna ook mogen stemmen of ze dit zien zitten bij hun vereniging. De stemming was positief: 95 leden vinden het prima om de verkenningsfase met NAC te starten, 22 leden stemden tegen en uitten hun zorgen. “Dat er mensen tegen zijn vind ik absoluut niet erg. Ik heb altijd behoefte aan ‘ja-maar’ zeggers.”
De clubkleuren zijn hier geel/blauw en dat zal ook zo blijven.
De voorzitter benadrukt dat Internos haar eigen identiteit behoudt. “De clubkleuren zijn hier geel/blauw en dat zal ook zo blijven. Het geel delen we en blauw zal de tweede hoofdkleur blijven. Dat er dan af en toe zwart bij komt kan, maar niet overheersend.”
Reijlink vervolgt: “Het is niet zo dat NAC voorrang krijgt. De bedoeling is dat NAC overdag traint tot 18:00 uur en daarna wij als Internos”, legt hij uit. Reijlink benadrukt nogmaals dat het allemaal nog lang niet zo ver is. “Maar áls ze hier gaan komen, zijn ze hier wel te gast.”
We streven ernaar onze sportaccommodaties zo efficiënt mogelijk in te zetten.
Belangrijk voor zowel Internos als de gemeente Etten-Leur, is dat de komst van NAC de leden van Internos niet in de weg mag staan. “We streven ernaar onze sportaccommodaties zo efficiënt mogelijk in te zetten. Het huisvesten van NAC draagt hieraan bij, maar het mag geen belemmering vormen voor inwoners die willen voetballen”, laat een woordvoerder van de gemeente Etten-Leur weten.
Beter van worden
De komst van NAC zou ook voor Internos een aantal voordelen met zich meebrengen. Bijvoorbeeld dat de accommodatie van de club uitgebreid moet worden. “Dat houdt in dat er een verduurzamingsslag gaat plaatsvinden, die wij nu niet kunnen betalen.”
De wens van het bestuur is om dan van het gas af te gaan en met warmtepompen te werken, en dat het clubgebouw dan zo wordt geïsoleerd dat er geen warmte verloren gaat. “Maar het moet ons geen geld kosten. Dit soort investeringen verlangen wij dan van NAC.”
We hebben één kantine, als het aan ons ligt blijft dit ook zo.
Het tweede ‘voordeel’ voor Internos is een betere kantineomzet. “We hebben één kantine, dat blijft als het aan ons ligt ook zo. Als de jeugd en de vrouwen hier trainen en wedstrijden spelen, zorgt dat dan ook voor inkomsten voor de kantine.”
Ook haalt de voorzitter de aantrekkingskracht van de club aan. “Als NAC zich hier huisvest, kiezen jonge talentjes misschien sneller voor Internos omdat ze dan dichtbij NAC zitten.” Maar dat is slechts bijvangst volgens de voorzitter. Nog een pluspunt is dat de velden aangepast – en dus verbeterd – moeten worden. “En denk aan nieuwe kleedkamers voor de spelers van NAC”, licht de Internosser toe. Maar hoe al die aanpassingen eruit gaan zien, is iets voor een later stadium.
Hoe verder?
Op 31 maart 2025 moet de verkenningsfase klaar zijn. Leden krijgen dan opnieuw kans om te stemmen. “Zo doen we dat met de eerste drie fases.” op die momenten mogen de leden tijdens de algemene ledenvergadering hun stem laten horen.
Ik verwacht dat we hier minimaal twee jaar mee bezig zijn.
Ook wil de voorzitter de wijk meenemen in het plan. Daarom is er 11 december om 20.00 uur een avond bij Internos voor omwonenden, ondernemers en verenigingen. “Mensen moeten gewoon nog normaal kunnen parkeren in hun straat.” Er is dus nog heel wat werk te verrichten. “Ik verwacht dat we hier minimaal twee jaar mee bezig zijn, elke hobbel kan ervoor zorgen dat we het proces beëindigen.”