Bergen op Zoom

Galerie Arsis komt met verkoopexpo Ratatouille: mogelijk met Pasen al open

Han Verbeem Han Verbeem

Galerie Arsis in de binnenstad van Bergen op Zoom is vernieuwd. De expositieruimtes zijn fris geverfd, de nieuwe tentoonstelling Ratatoulle is al ingericht. Nu de heropening nog. Dat hangt af van het besluit van de gemeente, zegt voorzitter Maarten van ’t Hof. Want wordt de galerie met de verkoopexpositie nu wél of niet als winkel beschouwd? “Vermoedelijk wel”, laat Van ’t Hof weten. “Zoals het er nu naar uit ziet, kunnen we volgende week al open.” De galeriecommissie van Arsis bekijkt nu of dit praktisch ook haalbaar is. “Het is erg kort dag.”

Geen museum maar winkel

Het is goed nieuws voor de tientallen kunstenaars van sociëteit Arsis dat ze waarschijnlijk onder de winkelregeling vallen. Musea en bezoekerscentra mogen namelijk nog niet open, voor ruimtes met verkoopexposities gelden ruimere mogelijkheden. Al ruim een jaar hebben ze met het voormalige Binnenstadslab aan het Zuivelplein een nieuw onderkomen. Het is een representatief gebouw, monumentaal en enkele jaren geleden geheel gerestaureerd. Achter de historische gevel van circa 1750 schuilt een moderne en functionele galerie. Veel licht, heldere witte wanden en een sjieke eiken parketvloer maken het plaatje compleet.

Verliezen tijdens lockdown

Tijdens de lockdown hebben de kunstenaars de tijd benut om de ruimte een flinke opknapbeurt te geven. De werkzaamheden zijn achter de rug en de beoogde heropening van vrijdag 2 april, vlak vóór het Paasweekeinde lijkt op zich haalbaar. De bezoekers zijn meer dan welkom en de tentoongestelde objecten wachten op nieuwe eigenaars. De handel in kunstobjecten is nodig om de galerie uit de kosten te halen. “We leggen er nu maandelijks 400 euro  op toe”, aldus de voorzitter. Aan de locatie zal het niet liggen, in de korte periode tussen de lockdowns door kwamen er vorig jaar ruim 300 bezoekers per maand. “Het dubbele van de Sint Annastraat.”

Anti-leegstand

De kosten zijn feitelijk allen de belastingen en reguliere onderhouds- en gebruikskosten. Een commerciële huur hoeven de kunstenaars niet te betalen omdat ze het op anti-leegstandbasis gebruiken. Het gaat immers om een winkelpand. Maar de kledingbedrijven staan niet in de rij voor een dergelijk pand. De kans dat Arsis hier voorlopig mag blijven is dus aanzienlijk.

Steungelden

Door de coronacrisis heeft stichting Arsis forse verliezen geleden, constateert Van ’t Hof. Deze week maakte het Bergse college bekend dat er een compensatiefonds van 1,4 miljoen euro komt voor culturele organisaties en mogelijk dat Arsis ook voor steun aanklopt bij de gemeente. “Het is allemaal nog nieuw maar we gaan zeker onderzoeken of we in aanmerking komen. Ik denk het haast van wel. Corona heeft ook op de kunstwereld een behoorlijke impact.”