Bergen op Zoom

Gebrek aan openbare toiletten legt druk op horeca in Bergen op Zoom

Het strandje aan de Binnenschelde

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Bij zwemplas De Heide konden mensen tot voor kort gebruik maken van gratis toiletruimtes. Die zijn sinds enige tijd echter gesloten. Aan het strand van De Boulevard langs de Binnenschelde staat helemaal niets. We vroegen de gemeente Bergen op Zoom waarom bij dergelijke drukbezochte trekpleisters niet meer voorzieningen zijn.

Volgens een woordvoerder ontbreekt het in Bergen op Zoom aan beleid als het gaat om openbare toiletten. Het plaatsen ervan is een kostbare zaak, het onderhoud en schoonhouden nog meer. Er wordt doorverwezen naar ondernemers in de directe omgeving: “Vaak kunnen mensen wel terecht bij horecagelegenheden in de buurt, maar daarmee is niet gezegd dat dat ideaal is.” We vroegen wat omliggende bedrijven hoe zij dit ervaren.

Gevraagd om voorzieningen

Frank van der Avert van Saus vertelt dat hij een half jaar geleden al met de gemeente sprak over de grote toeloop op de Boulevard. Niet alleen het ontbreken van openbare toiletruimte ziet hij als een gemis. Er is welgeteld één douche, aan de andere kant naast de Schelp, en dat is veel te weinig. “Iedereen moet zich tegenwoordig insmeren met factor 50, dan is het wel handig als je daarna ook even kunt afspoelen.” Een ander punt is het gebrek aan stalling voor fietsen, vindt hij. Er zijn onlangs rekken weggezet voor zo’n 20 rijwielen maar dat is veel te weinig.

Frank meldt desgevraagd dat de gemeente niet op zijn eerdere vragen heeft gereageerd. Zijn horecagelegenheid heeft toiletvoorzieningen die zijn afgestemd op het aantal gasten dat er zitten kan, en zelfs die moeten nog wel eens even in de rij staan. Als ze daarna vrij zijn, vindt hij het geen probleem als ook recreanten langs het water er gebruik van maken maar meer openbare voorzieningen zouden zeer welkom zijn.

‘Verstoppingen en rotzooi’

Bij Het Strandhuys denken ze er hetzelfde over, meldt Marc Landa namens dat bedrijf. Het openstellen van de eigen voorzieningen geeft nogal eens problemen: “Zeker kunnen mensen bij ons naar de toilet maar dit gaat bij ons helaas vaak gepaard met vele verstopping en grote rotzooi.” Via de zijdeur is het eenvoudig om er binnen te lopen en daar toezicht op houden is lastig. Dat zou daarom binnenkort wel eens klaar kunnen zijn; “Wij overwegen door de extra kosten om de ingang te sluiten.”

Gesloopt en poep tegen de muren

Bij De Heide staat weliswaar een losse toiletruimte maar die is tegenwoordig op slot. Het hokje is gebouwd door de eigenaar van horecagelegenheid De Berk en de gemeente zorgde voor de aansluiting op de riolering. Sinds er geen vrijwilliger meer is om toezicht te houden is deze voorziening echter dicht. Niet alleen werd door bepaalde mensen de poep tegen de muren gesmeerd maar sommige bezoekers bleken het zelfs nodig te vinden de toiletpotten en wasbakken eruit te slopen en een eind verder in de bossen te smijten.

Bij de Berk mogen mensen die op het eilandje of langs het water zitten naar het toilet, meldt Madeleine van Toledo. De manager van de brasserie vermeldt er wel bij dat ze van die bezoekers verwacht dat ze even een shirtje en een korte broek aan doen. Het is immers geen zwembad.

Oproepje

Verder heeft Madeleine een oproep. Als mensen het leuk lijkt om als vrijwilliger toezicht te komen houden bij het toiletblokje kunnen ze zich melden. Dan kan het buitentoilet weer open. De gezellige praatjes met bezoekers en de fooien zijn een leuke beloning voor wie daar de juiste invulling aan weet te geven.