Geen astronautenvoeding, maar wraps en smoothies voor snel herstel Bravis-patiënten
Bravis-diëtisten leggen op de Dag van de Diëtist uit wat hun werk inhoudt
Om ervoor te zorgen dat Bravis-patiënten snel herstellen, geven diëtisten dagelijks voedingsadvies. Met een tafel vol energie- en eiwitrijke hapjes leggen zij vandaag, op de Dag van de Diëtist, uit wat ze zoal doen. “Met voeding bieden wij voldoende bouwstenen, om de ligduur in het ziekenhuis te verkorten,” aldus diëtist Ingrid Buinsters.
Voorbijgangers proeven cake, shakes en wraps in de hal in Bergen op Zoom. Veel van het eten wordt dagelijks uitgedeeld aan kankerpatiënten op de oncologieafdeling. “Het is heerlijk,” aldus een man. Gulzig peuzelt hij een bakje vlaflip op, dat is verrijkt met eiwitten. “Als we hier astronautenvoeding neer zouden zetten, zou er waarschijnlijk niemand komen proeven,” denkt Buinsters.
Anderhalve kilo spiermassa
Patiënten krijgen zes keer per dag iets te eten aangeboden in het Bravis. De eiwitten en energie in de maaltijden en hapjes worden benut als bouwstof, niet als brandstof. Als patiënten écht niks binnen krijgen, kan er overigens alsnog ‘astronautenvoeding’ worden voorgeschoteld.
“Slecht eten en ziek zijn is funest. Als je ziek op bed ligt, verlies je al gauw meer dan anderhalve kilo aan spiermassa,” vertelt de diëtist. “Met voeding bieden wij voldoende bouwstenen, om de ligduur in het ziekenhuis te verkorten.”
Keuzemenu
“Eten gaat lastig als mensen ziek zijn,” vult haar collega Yenthe van Oijen aan. “Chemotherapie kan smaak en geur beïnvloeden.” Daarom wordt ook hier op gelet bij het verbeteren van de voedingsinname, door te werken met alle vijf de smaken: zoet, zuur, zout, bitter en umami.
De diëtisten maken hierbij gebruik van een poster, die is ontwikkeld door een diëtist-specialist oncologie van het Amsterdam UMC en Noordwest Ziekenhuisgroep. Omdat de eetlust per patiënt kan verschillen, wordt hier op individuele basis naar gekeken. “Aan de hand van een keuzemenu kan je stapsgewijs bepaalde richtingen op,” legt Buinsters uit.
Zo waren patiënten op de corona-afdeling vaak te moe en te ziek om te eten. Het gemakkelijke sondevoeding sloeg niet aan, omdat het door hen als zwaar werd ervaren. Doordat zij vaak ook maag- en darmproblemen hadden werd er iets lichters ontwikkeld: een smoothie.
Fit op de operatietafel
Verder werkt het Bravis met prehabilitatie. Dit houdt in dat patiënten, voorafgaand aan een grote operatie, worden doorverwezen naar een diëtist en fysiotherapeut. “Zo hebben ze een zo optimaal mogelijke conditie op de operatietafel. Alles voor een snel herstel!”
Lees ook: Worstenbroodjes komen straks uit de printer voor mensen met slikproblemen