Oudenbosch

Geen geld vanuit het Rijk voor restauratie Basiliek in Oudenbosch

Foto: Shutterstock

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

De gemeente Halderberge krijgt geen geld van het Rijk voor de restauratie van de Basiliek. Dat laat Eppo Bruins, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, via een brief weten aan burgemeester Bernd Roks.

Burgemeester Roks deed in mei 2024 een laatste ultieme poging om de resterende 6-ton voor de restauratie van de Basiliek te krijgen. Hij stuurde een brief naar de toenmalige staatssecretaris Fleur Gräper-Van Koolwijk. Een reactie hierop krijgt hij dus van minister Bruins. Hij geeft aan bekend te zijn met de situatie van de Basiliek. “En hoewel ik onderschrijf dat het een zorgelijke situatie is, kan ik uw verzoek helaas niet inwilligen.”

De reden van de afwijzing: het verlenen van subsidies voor restauraties als deze, gaan via de provincie. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Media stort daarvoor ieder jaar 20 miljoen euro in het Provinciefonds. Maar de Basiliek is al tien keer uitgeloot voor deze subsidie. “Dan gaan we het gewoon een elfde keer proberen”, laat de burgemeester weten. “We geven niet zomaar op.”

Volgens minister Bruins is de Basiliek in Oudenbosch niet het enige rijksmonument met een grote financiële opgave. Maar het blijkt dat grote gebouwde monumenten met een grote restauratieopgave een categorie vormen waar het huidige financieringsstelsel niet op aansluit. De minister geeft aan om de komende maanden het beleid rondom deze opgave verder uit te werken en vorm te geven.

Nieuwe poging

Omdat de restauratie aan de Basiliek écht nodig is, probeert de burgemeester het opnieuw bij de provincie. Een elfde subsidiepoging dus. “In grote steden hebben ze zogenaamde kanjerregelingen, dat houdt in dat zij de subsidies makkelijker krijgen”, legt de burgemeester uit. “Maar wij hebben die niet, en dan gaat dat dus een stuk moeilijker. Daarom heb ik aan de gedeputeerde gevraagd of wij ook onder de kanjerregeling kunnen vallen, of hoe wij op een andere manier geholpen kunnen worden.”

De Basiliek van Oudenbosch ontvangt 100-duizend bezoekers per jaar. “We gaan komend jaar het plein voor de Basiliek aanpakken. Het moet toch niet zo zijn dat het plein straks afgezet moet worden omdat er ornamenten naar beneden kunnen vallen.”

Lees ook: Onderhoud Basiliek kan niet langer uitgesteld worden: ‘Noodzaak dat het nu gebeurt’