Geen gratis zonnebrandcrème, wel genoeg schaduwplekken maken voor inwoners
Gratis zonnebrandpaal in het Valkenbergpark in Breda (Foto: Joyce van Belkom - Hollandse Hoogte via ANP)
De gemeente Bergen op Zoom is niet van plan gratis zonnebrandcrème uit te delen om huidkanker te voorkomen. Ze vindt het beter om zo veel mogelijk uit de zon te blijven. Bijvoorbeeld door bedekkende kleding te dragen of door in de schaduw te blijven. Daarom geeft de gemeente liever geld uit aan het maken van schaduwplekken, dan aan een zonnebrandpaal. Dat antwoorden burgemeester en wethouders op vragen van Lokaal Realisme.
Het voorkomen van huidkanker staat wel op de agenda van de gemeente Bergen op Zoom. “Wij vinden onze preventietaak ook erg belangrijk en realiseren ons zeker dat hierin geïnvesteerd moet worden,” schrijven burgemeester en wethouders aan Lokaal Realisme. “De klimaatverandering (warmere zomers) dwingt tot ander gedrag ten aanzien van onze omgang met de zon.” De gemeente denkt alleen dat er betere opties zijn dan het neerzetten van palen waar mensen gratis zonnebrandcrème kunnen tappen.
Openbare ruimte moet schaduw bieden
De gemeente richt zich op twee oplossingen: voorlichting over het risico op huidkanker door de zon en het maken van schaduwplekken. “Dit gebeurt via informatie- en voorlichtingscampagnes van de GGD (onze gemeentelijke gezondheidsuitvoeringsdienst) die gericht zijn op onze inwoners,” aldus burgemeester en wethouders. “Ook investeren wij in een openbare ruimte waarin de zon gemeden kan worden (schaduwplekken) en om hittestress te voorkomen binnen onze gemeente.”
Volgens de gemeente is het belangrijk, dat mensen leren dat ze zich moeten aanpassen aan de warmere zomers. Inwoners moeten afkijken bij warmere landen. “Lokale mensen in zuidelijke landen mijden ook bij voorkeur de zon of dragen beschermende kleding. Smeren gebeurt vooral door toeristen.” Bovendien helpt zonnebrandcrème alleen maar als je het goed gebruikt. En dat gaat volgens de gemeente vaak mis. “Huidkanker komt veel voor op plekken die door smeerders vergeten worden (oorschelpen, nek).”
Zonnebrandcrème smeren is niet genoeg
De gemeente noemt het smeren van zonnebrandcrème een schijnveiligheid. Want mensen gebruiken vaak te weinig om de beschermingsfactor te halen die op de fles staat. Ook vergeten ze om iedere keer opnieuw te smeren. En zonnebrandcrème beschermt alleen tegen UVB-straling en niet tegen UVA, dat ook in zonlicht zit. “Gratis zonnebrandcrème is daarom niet de maatregel waar wij op inzetten.”
Lees ook: Ondanks de hitte is opbouw Just Dance in Etten-Leur in volle gang