Halsteren

Gematigd optimisme na uitspraak biomassacentrale: ‘Mogelijk volgt hoger beroep’

Foto: Pixabay

Han Verbeem Han Verbeem

De houtpalletgestookte biomassacentrale met zogeheten hete-oliefornuis komt er niet – nu de rechtbank Oost-Brabant zowel de natuurvergunning als de omgevingsvergunning naar de prullenmand heeft verwezen. Opluchting bij natuurverenigingen en in de Bergse politiek, waar al langer zorgen zijn over de milieueffecten. Maar Sabic kan nog in beroep gaan tegen de uitspraak.

De reactie van Sabic is kort maar krachtig: “We beraden ons op de uitspraak van de rechtbank”, zegt perswoordvoerder Bregje Schouteren. De houtgestookte centrale zou een alternatief zijn voor stook op gas, via de bestaande warmtekrachtkoppeling (wkk). Maar Wim de Haan van natuurvereniging IVM Groene Zoom betwijfelt dat. “Bij het stoken van pallets komen meer kwalijke stoffen vrij.” Het gaat bij de pallets immers niet om ‘schoon’ hout maar om bewerkte en behandelde houtdelen. Mede om die reden is IVN Groene Zoom naar de rechter gestapt.

Politiek protest

De Bergse gemeenteraad heeft zich in april 2022 tégen de komst van de centrale uitgesproken, een raadsmeerderheid steunde een motie van Lokaal Realisme en GBWP. Alleen VVD, D66 en BSD wilden niet meegaan met het protest. Ook buurgemeente Tholen volgde daarop het Bergse voorbeeld. Het bezwaar kon echter niet voorkomen dat de provincie in mei van dat jaar alsnog een vergunning verleende.

Reactie Bergs college

“Het is zo dat wij hier als gemeente niet over gaan”, zegt gemeentewoordvoerder Erwin Stander namens het Bergse college. “Aan de andere kant weten we ook dat er vanuit inwoners en ook vanuit de gemeenteraad altijd zorgen hebben bestaan over de komst van een biomassacentrale. We bekijken wat hiervan de gevolgen zullen zijn, maar vinden het een goede zaak dat er kritisch wordt gekeken naar consequenties voor het milieu.”

Walm over stedelijk gebied

Raadlid Rian Govers-Gabriëls van Lokaal Realisme was in 2022 initiatiefnemer van de protestmotie. Zij is blij dat het rechtscollege korte metten heeft gemaakt met de vergunning. “Zo’n centrale, die moeten we hier toch niet willen. De wind staat bijna altijd uit de zuidwesthoek en dan gaat de walm direct over stedelijk gebied.” Ook zou de provincie volgens Govers-Gabriëls voorbij zijn gegaan aan de risico’s van biomassacentrales. Die zouden bijdragen aan ontbossing in Europa. Om deze reden heeft minister Jetten in april 2022 besloten per direct geen subsidies meer te verlenen aan nieuwe centrales.

Lees ook: Streep door plannen Sabic: rechtbank vernietigt vergunningen biomassacentrale