Gemeente Bergen op Zoom vraagt inwoners om input voor nieuw mobiliteitsplan

De gemeente Bergen op Zoom roept inwoners op om hun mening te geven over mobiliteit in de stad. Via een online platform kunnen inwoners tot en met 4 april aangeven welke knelpunten zij ervaren op het gebied van verkeer, parkeren en openbaar vervoer.
Wethouder Hans-Peter Verroen hecht grote waarde deze inspraak: “Mobiliteit is een hot item. We bouwen meer woningen, krijgen meer inwoners en ook bedrijven willen uitbreiden. Dat betekent meer verkeer, meer goederenvervoer en dus nieuwe uitdagingen.”
Knelpunten
De gemeente werkt aan een nieuwe mobiliteitsaanpak voor de komende tien jaar. De huidige plannen, inclusief de parkeerverordening, dateren uit 2014 en zijn volgens Verroen aan vernieuwing toe. “We willen niet zomaar een nieuw plan maken, maar uitgebreid luisteren naar alle betrokkenen in de gemeente. Daarom vragen we inwoners: wat zijn de knelpunten die u ervaart?” legt hij uit. Deze knelpunten kunnen de mensen aanklikken op het digitale kaartje, bij het vragenformulier.
Doorstroming
Inwoners kunnen via de website van de gemeente aangeven welke verkeerssituaties zij als gevaarlijk ervaren, waar de doorstroming verbeterd kan worden of of er bijvoorbeeld meer ruimte moet komen voor fietsers of auto’s. Op de online kaart van Bergen op Zoom kunnen gebruikers een markering plaatsen bij specifieke locaties en hun opmerkingen toevoegen. Verroen: “Dit helpt de gemeenteraad om alle signalen mee te nemen in de besluitvorming.”
Gedeeld met raad
Na 4 april worden de verzamelde gegevens geanalyseerd en met de gemeenteraad gedeeld. “De raad krijgt ook de vraag mee: wat wilt u meegeven aan de mobiliteitsaanpak?” zegt Verroen. Op basis van alle input wordt een voorstel opgesteld, dat na de zomer ter inzage wordt gelegd. Vervolgens wordt aan het einde van dit jaar een definitief besluit genomen.
- De vragenlijst is beschikbaar op www.bergenopzoom.nl. Wethouder Verroen raadt aan om deze bij voorkeur op een laptop of pc in te vullen, omdat de interactieve kaart daar het beste zichtbaar is. “Hoe groter het scherm, hoe makkelijker het is om de kaart goed te bekijken en de enquête in te vullen.”