Bergen op Zoom

Gemeente Bergen op Zoom wil andere locatie voor De Kade

De opvang van De Kade aan de Karel Doormanstraat.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

De gemeente Bergen op Zoom heeft GGZ WNB gevraagd om een andere locatie te zoeken voor De Kade. Er is druk ontstaan op het woonzorgcentrum vanuit zowel de omwonenden als de politiek. Wel vindt de gemeente dat de locatie aan de Karel Doormanstraat beschikbaar moet blijven voor een andere vorm van GGZ-zorg.

In De Kade wonen mensen met dubbele psychische diagnoses en verslavingsproblematiek. “Daarmee vervult De Kade een belangrijke en essentiële rol in de regio”, laat de gemeente weten. Maar er is druk ontstaan vanuit de buurtbewoners en de politiek. Er zou bijvoorbeeld overlast zijn door drugsverkopers en -gebruikers, onder andere van de ‘zombiedrug’ Flakka. Eind mei leverden buurtbewoners de petitie ‘De Kade MOET sluiten en wel nu!’, die 372 keer is ondertekend.

“We merken dat de huidige locatie voor een dergelijke voorziening in deze buurt onder druk ligt vanwege de toegenomen overlast en de daardoor afgenomen draagkracht in de buurt”, verklaart wethouder Joey van Aken. En omdat deze draagkracht zo laag is geworden en om zowel de omwonenden als de cliënten een ‘veilige en stabiele omgeving’ te bieden, heeft het college voorgesteld aan GGZ WNB om samen op zoek te gaan naar een andere locatie.

Nieuwe locatie is niet zomaar gevonden

Een nieuwe locatie is niet zomaar gevonden. Volgens de gemeente is het namelijk belangrijk dat het om een plek gaat die beter aansluit bij de behoeften van de cliënten en de mogelijkheden van de omgeving. Het is volgens Van Aken door de opgedane ervaringen mogelijk om voor een nieuwe locatie randvoorwaarden op te stellen. “En de behoeften van de doelgroep mee te nemen en rekening te houden met de impact op de omgeving. Bij het vinden van een andere locatie kijken we binnen de hele regio West-Brabant-West”, aldus Van Aken.

Wat de gemeente ook belangrijk vindt is dat de huidige locatie wel gebruikt kan blijven worden voor andere doelgroepen van GGZ-zorg. Dat is omdat het aanbod van zorgaanbod op zorglocaties schaars is.

Lees ook: Gebiedsverboden oplossing voor nu, maar: De Kade móet weg, vindt buurt Lees ook: GBWP wil gebiedsverboden en preventief fouilleren in straten rondom opvangcentrum De Kade Lees ook: GBWP ziet toename messenbezit en wil verbod, jeugdprofessional pleit voor brede aanpak