Etten-Leur

Gemeente Etten-Leur wil onder andere milieustraat aanpakken: dit gaat er veranderen

Foto: Google Streetview

Marieke Boot Marieke Boot

Een ‘Circulair Ambachtscentrum’ én het verbeteren van de milieustraat staan op het to do-lijstje van de gemeente Etten-Leur. Dit sluit aan bij de doelen van de gemeente.

Het woord ‘circulair’ betekent: een cirkel die nooit stopt. De gemeente Etten-Leur streeft naar een gemeente met zo min mogelijk afval. Het doel is om over zes jaar voor de helft afvalloos te zijn en in 2050 helemaal. De gemeente wil hiermee het hergebruik van materialen stimuleren.

De gemeente wil de milieustraat graag vernieuwen. Ze gaat hier uiteindelijk slimmer van werken met het idee dat het over een tijd beter voor het milieu is. Wethouder de Weert geeft uitleg hierover: “We willen niet alleen de milieustraat nog duurzamer maken, maar ook een plek creëren waar hergebruik en recycling centraal staan.”

Maar wat is duurzaam eigenlijk? Dit betekent dat mensen en dieren op een gezonde aarde kunnen leven, nu en in de toekomst. Wethouder de Weert vult aan: “Het Circulaire Ambachtscentrum zorgt ervoor dat we in Etten-Leur minder afval produceren en we geven waardevolle materialen een tweede leven.”

Het project kost bij elkaar 8,6 miljoen euro. Dat gaan de inwoners van Etten-Leur betalen via de gemeentelijke afvalstoffenheffing. Het is de bedoeling dat op het oude FriJado-terrein gebouwd gaat worden. Dit stuk terrein moet worden aangekocht hiervoor. De gemeente zal op een later moment beslissen of de milieustraat naar het nieuwe terrein verhuist. Het project heeft een aantal fases. Eerst wordt het Circulair Ambachtscentrum gebouwd en is er de aanpassing van de milieustraat. De verhuizing van de milieustraat komt mogelijk later.