Gemeente Moerdijk doet grootschalig ecologisch onderzoek om inwoners te ontlasten

Eén van de soorten die in het onderzoek voorkomt is de vleermuis. (Foto: Pixabay)
Inwoners van de gemeente Moerdijk hoeven voortaan niet meer zelf een ecologisch onderzoek te doen als zij willen bouwen of isoleren. De gemeente heeft namelijk zelf grootschalig onderzoek laten doen. Al die data is samengevoegd waardoor inwoners makkelijk kunnen zien welke soort er in hun buurt leeft en hoe ze ermee moeten omgaan.
De gemeente wil het op deze manier makkelijker maken om te verbouwen of isoleren. Voordat je bijvoorbeeld een spouwmuur wil laten isoleren, moet er eerst gekeken worden of er vleermuizen inzaten. Ook bij bouwvergunningen was een onderzoek naar beschermde diersoorten nodig. Voorheen moesten inwoners dat onderzoek zelf laten uitvoeren.
Doordat het ecologisch onderzoek nu door de gemeente is gedaan, ontlast dat de inwoners. “Diervriendelijk bouwen en verduurzamen is ontzettend belangrijk, ecologisch onderzoek is niet voor niks verplicht. Maar we realiseren ons ook dat het voor inwoners en ontwikkelaars zorgt voor hoge kosten en vertraging van projecten. Dat hebben we opgelost door zelf grootschalig onderzoek te doen”, laat wethouder Bennie Blom weten.

Uniek
Het onderzoek naar welke beschermde diersoorten er in de gemeente leven startte in 2023. Onderzoekers gingen met een notitieboekje en pen of een ‘batdetector’ op pad. Daarbij zijn de meest voorkomende soorten onderzocht zoals huismussen, gierzwaluwen en allerlei soorten vleermuizen. De informatie is nu voor iedereen terug te vinden in een soortenmanagementplan op de website bij de gemeente.
Nadat inwoners weten welke soorten er in hun omgeving zitten, krijgen ze een stappenplan. Daarin staat hoe zij met een bepaalde soort om moeten gaan bij verbouwen of isoleren. Het is een vrij uniek voor een gemeente om het op deze manier aan te pakken. “We zijn één van de eerste gemeenten in Brabant die het op deze manier doen”, zegt Blom. Om te zorgen dat de data up to date is, wordt er elke twee jaar opnieuw onderzoek gedaan.