Moerdijk

Gemeente Moerdijk scoort goed op het gebied van betrouwbaarheid

Het gemeentehuis van Moerdijk (foto: ZuidWest Update).

Tomlin Smits Tomlin Smits

Er is voldoende vertrouwen in de gemeente Moerdijk. Dat blijkt uit een jaarlijks onderzoek dat gericht is op het integriteitsbeleid en meldingen van ongewenst gedrag binnen de gemeente. De resultaten hiervan zijn samengevat in de jaarrapportage integriteit en ongepast gedrag bestuur en ambtelijke organisatie 2024.

Gemeenten zijn verplicht om deze jaarrapportage op te stellen. Op die manier kunnen zij verantwoording afleggen aan de gemeenteraad over het gevoerde integriteitsbeleid en de naleving van de gedragscode. De rapportage richt zich op zowel de bestuurlijke als de ambtelijke organisatie.

Brabantse Norm

Uit de jaarrapportage komt naar voren dat er binnen de gemeente Moerdijk veel aandacht is voor betrouwbaarheid en grensoverschrijdend gedrag. Het aantal meldingen met opvolging over medewerkers is volgens de gemeente stabiel laag gebleven.

Daarnaast is ook het aantal hulpvragen/meldingen bij de externe vertrouwenspersoon stabiel gebleven. In zowel 2023 als 2024 zijn daar vijf meldingen voor binnengekomen. De vraag bij de interne vertrouwenspersoon is afgenomen, namelijk van negen meldingen in 2023 naar vijf meldingen n in 2024. Deze vragen/meldingen voor deze vertrouwenspersonen gaan bijvoorbeeld over intimidatie, communicatie met een leidinggevende en discriminatie.

Verder gaat de gemeente Moerdijk jaarlijks in gesprek met ambtenaren en bestuurders over het belang van integriteit en het voorkomen van ongewenst gedrag. Met de aanpak meldt de gemeente dat het nu al voldoet aan de Brabantse Norm op het onderdeel integriteit. Burgemeester Moerkerke is blij om dat te zien. “Het is goed om te zien dat wij voldoen aan die norm. Deze rapportage kan nu richting de gemeenteraad toe.”

Verschillende actiepunten

Naast benoemen wat goed gaat, zijn er ook actiepunten waar de gemeente mee aan de slag gaat. Zo gaat de gemeente onderzoeken of het thema ‘agressie’ toegevoegd kan worden aan het thema ‘integriteit’. Volgens de gemeente kunnen intimidatie en agressie namelijk invloed hebben op het integer handelen van een bestuurder of ambtenaar. Daarnaast wil de gemeente ook met tussentijds benoemde raadsleden een (bewustwordings)gesprek gaan voeren over integriteit. Nu is dat alleen het geval na de gemeenteraadsverkiezingen, wanneer de raadsleden benoemd worden.