Gemeente, Rijk en provincie lappen 140.000 euro voor noodlijdend Gebouw-T
Een leeg Gebouw-T (Foto: ZuidWest Update)
Het door de coronacrisis getroffen poppodium Gebouw-T in Bergen op Zoom krijgt in totaal 140.000 euro overheidssteun. Dat heeft de gemeente woensdag bekendgemaakt. Van de subsudie komt 70.000 euro uit het landelijk Fonds Podiumkunsten; voorwaarde daarbij is, dat de provincie én gemeente Bergen op Zoom elk 35.000 euro bijdragen als zogeheten ‘matchgeld’.
Door: Han Verbeem
De gemeente haalt de 35.000 subsidie weer uit een potje met coronacompensatie voor lokale culturele voorzieningen, dat door het Rijk is toegekend. Inmiddels hebben ook andere podiumvoorzieningen in Bergen op Zoom belangstelling getoond voor een gemeentelijke coronacompensatie. Frank Nuijten van stichting Theater Den Enghel laat weten niet op de hoogte te zijn van een gemeenteijke compensatieregeling voor de lokale cultuur. “Ik ga er gelijk achteraan”, zegt Nuijten.
PopMonument
Het besluit over de subsidie volgt nog geen week na het raadsdebat in de Bergse gemeenteraad, over de omstreden toekenning van 15.000 euro subsidie aan de manifestatie Popmunument, waarbij maximaal 240 toeschouwers aanwezig mochten zijn. Na de politieke en maatschappelijke commotie besloot de organisatie slechts op de helft van dit bedrag aanspraak te maken. PopMonument is een initiatief van onder meer Gebouw-T en heeft vier voorgaande, succesvolle edities gekend. Vanwege de coronamaatregelen kon het evenement, eerder deze maand, maar voor een zeer beperkt gezelschap plaatsvinden.
Geen gemeentelijke taak
Raadslid Joost Pals (VVD) stelde zich tijdens het debat kritisch op over het toekennen van cultuursubsidies en vindt dat dergelijke keuzes in de begrotingsbehandeling gemaakt dienen te worden. “Het instand houden van een cultuurstichting is geen gemeentelijke taak”, aldus Pals. “Het is ‘maar’ een stichting.” Bij het toekennen van geoormerkt overheidsgeld ligt dat anders, aldus de liberale politicus. “Maar dan wel naar evenredigheid: gelijke monnikken, gelijke kappen. Het kan niet zo zijn dat zo’n subsidiepotje voor één stichting wordt gebruikt. Er zijn meer cultuurgerelateerde ondernemers en initiatieven die door de coronacris getroffen zijn.”
Debat over toekomst
Ook Ton Linssen (Lijst Linssen) vindt dat Bergen op Zoom het zich niet langer kan permiteren om Gebouw-T aan de financiele beademingsslang te houden. “Het wordt tijd voor een debat over de toekomst van Gebouw-T waarbij verkoop een serieuze optie moet zijn.” Linssen ziet kansen bij ondernemers in Zeeland, “waar het men wél lukt om zo’n voorziening rendabel te houden.” De organisatie van Gebouw-T is weliswaar ondergebracht in een stichting maar het gebouw is gemeentelijk eigendom. Het voormalige kazernegebouw is in 2010 omgebouwd tot poppodium met het geld dat de gemeente Bergen op Zoom had gekregen bij de verkoop van Essent-aandelen.