Roosendaal

Gemeente Roosendaal en Theater De Kring slaan handen ineen en werken aan De EnergieKring

Wethouder Klaar Koenraad en theaterdirecteur Jan-Hein Sloesen hebben woensdag een intentieovereenkomst ondertekend (foto: gemeente Roosendaal)

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Duurzame energie opwekken op Theater De Kring en dat delen met omwonenden en omliggende ondernemers. Dat is het doel van De EnergieKring, en het plan is woensdag weer een stukje concreter geworden. Met behulp van de provincie hebben de gemeente Roosendaal en Theater De Kring namelijk onderzoek kunnen doen naar de haalbaarheid van het idee. Wethouder Klaar Koenraad en theaterdirecteur Jan-Hein Sloesen ondertekenden woensdagmiddag een intentieovereenkomst.

“Binnen dit idee werken we met innovatieve, thermische panelen op de theatertoren die energie uit de gevel oogsten”, legt wethouder Koenraad uit. De geoogste warmte wordt vervolgens opgeslagen, en met behulp van een warmtepomp wordt dan het theater verwarmd. “Maar we kunnen méér energie opwekken dan De Kring nodig heeft”, vervolgt de wethouder. “Daarom willen we starten met energiecollectief De EnergieKring.”

Dankzij het energiecollectief kan de extra energie verdeeld worden over omwonenden en omliggende ondernemers, en ontstaat er dus een kringloop van energie. Theater De Kring wil de ontwikkeling van De EnergieKring combineren met het verder renoveren, verduurzamen en vergroenen van het pand. Het is de bedoeling dat op die manier de hittestress en wateroverlast in de stad wordt tegengegaan. Ook zou op die manier kwaliteit aan de binnenstad toegevoegd worden.

Met het ondertekenen van de intentieovereenkomst is een nieuwe stap gezet om gezamenlijk verder te gaan, verklaart de gemeente. Zo wordt bijvoorbeeld de behoefte gepeild onder omwonenden en ondernemers, en worden de financiën verder tegen het licht gehouden.