Roosendaal

Gemeente Roosendaal vergroot leefbaarheid met meer woningen

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Voldoende betaalbare woningen, een inclusieve en veilige leefomgeving en aantrekkelijke openbare ruimte. Huurdersadviesraad Roosendaal (HAR), woningcorporaties Alwel en Stadlander en de gemeente Roosendaal zetten zich hier samen voor in. Vanochtend ondertekenden zij het woonconvenant, voor de periode 2022 tot en met 2025.

“We zijn samen tot een set afspraken gekomen,” aldus wethouder Inge Raaijmakers. Kansen en uitdagingen op het gebied van wonen, welzijn, zorg, veiligheid, duurzaamheid en klimaatadaptatie staan centraal. “In kwetsbare wijken zorgen we bijvoorbeeld dat er een goede balans is tussen sociale woningen en koopwoningen. Zo vergroten we de leefbaarheid.”

Bouwproductie verdubbelen

De gemeente verdubbelt daarom de bouwproductie, ten opzichte van de afgelopen tien jaar. Tot aan 2030 worden er ruim drieduizend woningen bijgebouwd, ongeveer 375 per jaar. Tot aan 2035 worden er nog eens vijfhonderd extra sociale huurwoningen gerealiseerd. “Dat is nodig in verband met de huisvesting.”

Alwel bezit momenteel 8.989 woningen in Roosendaal en 196 woningen in de dorpen. Op de lange termijn worden er nog eens duizend woningen gerealiseerd, vertelt Tonny van de Ven. “Vijfhonderd om uit te breiden en vijfhonderd om te vervangen of transformeren.” Daarbij wordt onder andere gedacht aan woningsplitsing of het optoppen van gebouwen.

Josephwijk en Stadsoevers

Een aantal huizen in de Josephwijk gaan nu tegen de vlakte. Tegelijkertijd worden er ook betaalbare huizen en een nieuwbouwwijk gerealiseerd in de gemeente. “Hopelijk sluit de verdwijning van de woningen in de Josephwijk naadloos aan op de oplevering van de woningen in Stadsoevers,” aldus Raaijmakers. Een welkome buurt is namelijk een van de ambities uit het convenant.

Betaalbare starterswoningen

Verder zien de partijen een grote groep woningzoekenden. Niet alleen in Roosendaal, ook in de omliggende dorpen. Veel jongeren willen daar namelijk blijven wonen. Dat draagt ook bij aan de leefbaarheid.

“Maar de doorstroming komt niet op gang,” concludeerde Raaijmakers na gesprekken met Wouw (z)onder Dak en B(eh)ouwt Nispense Jongeren. In december wilde de gemeente de vergrijzing in de Geerhoek tegen gaan met betaalbare starterswoningen. Overigens ging het toen nog om een visie, niet om een concreet bouwplan.

Naast doorstroming, duurzaamheid, dienstverlening en differentiatie bestaat het convenant verder uit drie pijlers. “De veiligheidspijler, sociale pijler en fysieke pijler kan je niet los zien van elkaar,” aldus Raaijmakers. “Dat is de kracht van de integrale wijkaanpak. We kijken samen wat de problemen zijn en hoe we die met elkaar kunnen oplossen. Woningbouw speelt daar een belangrijke rol in.”

De gemeente, de HAR en de woningcorporaties staan voor een opgave, verwacht Van de Ven. “Maar dit gezamenlijke kompas wijst ons in de goede richting.”

Lees ook: Wethouder Theunis: aangenaam wonen voor àlle inwoners van de gemeente Roosendaal Lees ook: Jongeren uit Nispen willen betaalbare starterswoningen: ‘Wij willen koste wat het kost hier blijven wonen’ Lees ook: Betaalbare starterswoningen Geerhoek moeten vergrijzing tegengaan