Roosendaal

Gemeente wil minder onkruid op voet- en fietspaden, maar worstelt met onderhoud

Een voorbeeld van een pad vol onkruid | Foto: Andre Verstijlen

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De gemeente Roosendaal vindt zelf ook dat er minder onkruid moet staan op de voet- en fietspaden. Inwoners en politieke partijen klagen er al jaren over. Het is de bedoeling dat stoepen en fietspaden in de gemeente Roosendaal verbeteren, van C-kwaliteit naar B-kwaliteit. En volgens de gemeente vraagt dat om geduld. Want het kost niet alleen geld, maar vooral ook tijd. Dat antwoorden burgemeester en wethouders op vragen van Roosendaalse Lijst.

De Roosendaalse Lijst vindt dat de dorpen en wijken in de gemeente Roosendaal aan het verslonzen zijn. Terwijl de gemeenteraad eerder al had besloten dat de kwaliteit van de voet- en fietspaden omhoog moet. Burgemeester en wethouders willen dat ook: “Het nieuwe college wil een betere uitstraling van haar buitenruimte,” schrijven ze aan de Roosendaalse Lijst. Daarom willen ze in de kadernota geld vrij maken, zodat ze meer service teams kunnen inzetten. “Waardoor we meer service gericht en effectiever onkruid kunnen bestrijden.”

Ongebruikte verhardingen vervangen door planten

De gemeente beseft dat het onkruid nog niet overal goed genoeg weggehaald wordt. “Op dit moment voldoet beeldkwaliteit B niet overal binnen de stad en dorpen. Dit is pijnlijk, maar wel waar we mee te maken hebben,” aldus burgemeester en wethouders. Een deel van het probleem kan al verholpen worden door groenstroken aan te leggen: de gemeente verwijdert verhardingen waar bijna niemand loopt of fietst en zet er planten voor in de plaats.

Maar op de overgebleven stoepen en paden blijft onkruid een uitdaging. Sinds 2016 mag er geen gif meer worden gespoten. Hierdoor kan onkruid pas worden aangepakt als het begint te groeien. Maar dan groeit het natuurlijk wel ineens overal tegelijk. “Bij regenval en hoge temperaturen groeit het onkruid overal, maar men kan gewoonweg niet overal tegelijk zijn. Dat is ieder jaar terug te zien in geheel Nederland,” legt de gemeente uit.

Inwoners moeten zelf 30 centimeter vanaf gevel wieden

De gemeente wijst er op dat ze al meer doet dan alleen het weghalen van ongebruikte verharding en het inzetten van service teams. Zo gebruikt ze onkruidwerende voegen bij obstakels, die wel water doorlaten maar onkruid tegenhouden. Op lastig bereikbare plekken ligt printbeton zonder echte voegen. En bij nieuwe stoepen en fietspaden worden de tegels dichter tegen elkaar aan gelegd, zodat er amper onkruid tussen kan groeien.

Er zijn ook plekken waar inwoners zelf het onkruid zouden moeten weghalen, maar dat niet doen. “Daarnaast is het verwijderen van onkruid tot 30 cm uit de gevel een verantwoordelijkheid van de eigenaren/bewoners zelf,” aldus de gemeente Roosendaal. En daar wordt de gemeente dan op aangekeken. “Vaak wordt dat onkruid wel gezien en als overlast ervaren.”

Gemeente wil meldingen via BuitenBeter-app

De gemeente vraagt inwoners ook om de BuiterBeter-app te blijven gebruiken en overlast door onkruid toch nog steeds te melden. Want ze verwacht dat het langzaamaan beter zal gaan met de onkruidbestrijding. “Het vraagt wel een investering van middelen, maar ook zeker van tijd, totdat het resultaat overal zichtbaar is,” aldus burgemeester en wethouders. “Daarom zijn we blij dat vele inwoners via de buitenbeterapp en via de serviceteams ons helpen dat doel te realiseren.”

Lees ook: Roosendaalse Lijst trekt aan de bel over onkruidgroei: ‘Verslonsde uitstraling’ Lees ook: VLP wil af van onverzorgde en onoverzichtelijke entrees van stad en dorpen