Hoogerheide

Gemeente Woensdrecht zet sluipwesp in tegen bladluis

De sluipwesp in een natuurlijke vijand van bladluis

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

De gemeente Woensdrecht is een proef gestart met het uitzetten van sluipwespen om de overlast van bladluis te verminderen.

Bladluizen ontwikkelen zich vooral in warme zomers met relatief weinig neerslag. Bladluizen leven van het sap dat ze uit planten halen. In dat sap zit meer suiker dan een bladluis nodig heeft en het teveel scheiden ze dan af. Wanneer het naar beneden valt, dan kan er overlast ontstaan, omdat onder de boom gelegen terrassen of geparkeerde auto’s worden bedekt met een plakkerig laagje.

Sluipwesp

Het is gemeenten in Nederland niet toegestaan de bladluis chemisch te bestrijden, daarom zet de gemeente Woensdrecht een natuurlijke vijand in: de sluipwesp. Wanneer de wesp een eitje legt in de bladluis en de larve gaat groeien, dan gaat de bladluis dood.

Volksgezondheid

De gemeente Woensdrecht gebruikt een mix van vijf sluipwespsoorten, die tegen de meest voorkomende bladluizen werkt. Het gaat om zo’n 250 sluipwespen. Ze zijn als proef uitgezet in bomen aan de Paus Joanneslaan in Ossendrecht en in de Zonnebloem, Papaver en Bloemenlaan in Hoogerheide. De sluipwespen vormen geen gevaar voor huisdieren of de volksgezondheid.