Woensdrecht

Gemeente Woensdrecht ziet enorme stijging van kosten Wmo

Foto: Pixabay

Redactie Redactie

De gemeente Woensdrecht komt al twee jaar geld te kort voor het sociaal domein. Onder het sociaal domein vallen onder andere jeugd, zorg en werk. De aanvragen voor de Wmo, de Wet maatschappelijke ondersteuning, zijn flink gestegen. En de kans is groot dat er dit jaar nog meer aanvragen komen.

Door: Han Verbeem en Esmée van den Heuvel

De gemeente Woensdrecht kijkt vol verwachting uit naar Prinsjesdag, dinsdag 15 september. Dan hoort de gemeente hoeveel geld ze krijgt van het rijk voor het sociaal domein. Onder het sociaal domein horen onder andere de Wmo en jeugdzorg. Woensdrecht heeft te weinig geld om inwoners alle hulp te geven die ze aanvragen.

“Het afgelopen jaar hebben we een stevige lobby gevoerd,” zegt wethouder Lars van der Beek. “We zijn met verschillende gemeenten bezig om de landelijke overheid te vragen ons te gaan compenseren voor de verliezen die we op dit moment draaien in het sociaal domein.”

Stijging in huishoudelijke hulp en begeleiding

Vorig jaar heeft de gemeente Woensdrecht 2,2 miljoen euro extra moeten uitgeven aan de sector sociale dienst. Dit stond niet in de begroting en kwam als een verrassing. Van der Beek sluit niet uit dat dit bedrag nog oploopt. De gemeente gebruikt kwartaal rapportages om beter voorbereid te zijn en beter zicht te hebben op de uitgaven die ze dat jaar zullen maken. “We hebben rekening gehouden met de stijging van de aanvragen rondom huishoudelijke hulp en begeleiding,” aldus de wethouder.

In 2019 zijn de aanvragen voor de Wmo explosief gestegen: meer dan 20 procent. Door de coronacrisis heeft de stijging even stilgelegen. Maar in het derde kwartaal komen er toch weer meer aanvragen binnen, onder andere voor huishoudelijke hulp. Van der Beek: “Kortom: we kunnen de situatie beter inschatten, maar we kunnen niet voor de volle 100 procent zeggen ‘dit is het resultaat’.”

Corona kost misschien meer dan rijk vergoedt

Het is duidelijk hoeveel geld de gemeente Woensdrecht krijgt om de extra kosten van de coronacrisis op te vangen. Maar of dat genoeg is, kan Van der Beek nog niet zeggen. De wethouder verwacht dat de gemeente er hoogstwaarschijnlijk wel de directe kosten van kan betalen. Of het ook genoeg is voor de lange termijn, moet de gemeente Woensdrecht nog even afwachten. “We zullen nog een toename zien op het gebied van huishoudelijke hulp.” verwacht Van der Beek.

De gemeente Woensdrecht is verplicht om zorg te bieden. Maar ze zal kritisch moeten gaan kijken waarop ze kan bezuinigen. “We zullen gaan kijken: welke voorzieningen verstrekken wij en wat zouden mensen nog zelf kunnen meebetalen,” aldus Van der Beek.

Vroeger betaalden mensen een eigen bijdrage die afhankelijk was van hun inkomen. Nu kan iedereen voor 19 euro gebruik maken van alle voorzieningen. “Wat mij betreft draaien we dat morgen terug,” zegt de wethouder. “Zodat mensen die het kunnen betalen ook een reëel stukje zelf bijleggen.”