Roosendaal

Gemeente zet eerste stappen om problemen in Roosendaalse Molenstraat tegen te gaan

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Dat er overlast is in de Molenstraat en Brugstraat in Roosendaal, is bekend meent de gemeente. Dat laat ze weten in een reactie op raadsvragen van VLP-raadslid Mike de Waard. En dat er iets moet gebeuren, staat ook vast. Er zou zelfs al het een en ander gebeurd zijn.

Bedreigingen, vandalisme, diefstal. Het is een greep uit de vaak voorkomende incidenten in de Molenstraat en Brugstraat. In juli sprak ZuidWest Update met ondernemer én bewoner van de Molenstraat, Yonne Siemons van café JaxX. “Ik voel me niet meer veilig in mijn eigen straat, dat vind ik zo zonde”, vertelde ze toen.

Vuurtje aangewakkerd

Haar verhaal maakte veel los. Mike de Waard van VLP Roosendaal diende, naar aanleiding van het verhaal van ZuidWest Update, raadsvragen in bij de gemeente. En ook de gemeente zelf handelde door contact op te nemen met Siemons en door extra handhaving in het gebied in te zetten.

“ZuidWest heeft het vuurtje aangewakkerd, ik heb er terpentine overheen gegooid”, vertelde De Waard woensdagavond in radioprogramma Het Fractiehuis. “De raadsvragen zijn niet ingediend om het college van burgemeester en wethouders bewust te maken, want dat zijn ze al. Er staat in Roosendaal echt al een schijnwerper op de veiligheid. Maar het is heel goed dat er nu zoveel aandacht is voor de overlast.”

Bijeenkomst

Siemons geeft aan inderdaad benaderd te zijn door de gemeente. “De problemen hier staan zeker weten op de agenda, want ik heb er nou al meerdere mensen over gehoord!” Op 25 september is er een bijeenkomst voor bewoners en ondernemers uit de Molenstraat, samen met burgemeester Han van Midden en wethouder Van der star.

“Die bijeenkomst zouden ze graag bij mij willen starten met een hapje en een drankje”, vertelt de horecaonderneemster. “Daarna gaan we gezamenlijk door de Molenstraat wandelen, en we eindigen in het Huis van Roosendaal.” De groep kan dan bespreken hoe bewoners, ondernemers én de gemeente elkaar kunnen ondersteunen en versterken in de aanpak van de overlast, en het verbeteren van de leefbaarheid en het veiligheidsgevoel in de Molenstraat.

Eerste stappen

Inmiddels zijn de eerste stappen naar een veiligere situatie al gezet. Zo geeft de gemeente aan dat er tussen 14 en 25 augustus een speciale actie is gehouden in het gebied van de Molenstraat, Brugstraat, Hoogstraat en Van Beethovenlaan. In deze periode waren er op verschillende tijden boa’s aanwezig. Zij traden repressief en verbaliserend op bij overlast en lichte verkeersovertredingen. Dat betekent zonder waarschuwing.

Het doel van de actie was het stoppen van de overlast en het vergroten van de leefbaarheid in het gebied. Ook hoopt de gemeente hiermee het veiligheidsgevoel van de omwonenden en ondernemers te vergroten. Siemons heeft niks meegekregen van de actie. “Wij waren toen op vakantie, dus daar kan ik niks over zeggen.”

Andere gebieden

Ook in de Brugstraat zijn maatregelen genomen, in de vorm van een proeftuin. En de drugsproblematiek rondom de Antoniusstede heeft ook de aandacht. Samen met woningcorporatie Alwel, de politie en andere betrokken partners werkt de gemeente aan een structurele oplossing van de problemen. Tot die tijd nemen de politie en handhaving het gebied rondom het appartementencomplex vaker op in hun surveillanceronde, en de openbare ruimte wordt dagelijks schoongemaakt.

De Waard begrijpt heel goed dat alle problemen niet van de ene op de andere dag zijn opgelost. “Rome is ook niet in één dag gebouwd. Ik weet dat de gemeente en de politie hun uiterste best doen. Er is gewoon ondercapaciteit en de problemen zijn heel complex. Maar ik ben van mening dat er grote veranderingen gaan komen.”

Lees ook: Frustratie om overlast in Molenstraat: ‘Het wordt met de dag erger’