Gemeenteraad Bergen op Zoom wil volledige vergoeding voor explosievenopruiming

Een medewerker de EOD maakt een explosief onschadelijk (Foto: Defensie)
De gemeenteraad van Bergen op Zoom heeft donderdagavond met ruime meerderheid een motie aangenomen die pleit voor volledige vergoeding van de kosten voor het opruimen van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. De motie, getiteld “100 procent vergoeding Bommenregeling”, is ingediend door CDA/V-BoZ en mede ondertekend door Belang van Bergen op Zoom, Bergs Collectief, D66, Lokaal Realisme en VVD.
Alleen de twee raadsleden van BSD stemmen tegen. Raadslid Louis van der Kallen ging er zelfs nadrukkelijk tegenin. “Het is niet meer dan billijk dat Bergen op Zoom ook meebetaalt aan het opruimen van oorlogsexplosieven,” zei hij tijdens de vergadering. “Explosieven uit de Tweede Wereldoorlog horen tot ons verleden. Ik koester ze niet, maar ze moeten wel weg uit de bodem. Al was het maar om te voorkomen dat er een trekker overheen rijdt en dan een explosief ontploft en iemand gewond raakt of zelfs omkomt.”
Onevenredig zwaar getroffen
De aangenomen motie stelt dat de huidige landelijke regeling, waarin sinds 2021 nog slechts 68 procent van de kosten wordt vergoed, gemeenten onevenredig zwaar treft. De restkosten komen nu voor rekening van lokale overheden, wat volgens de indieners onrechtvaardig is. Vorig jaar was Bergen op Zoom zo’n 100.000 euro kwijt aan opruimen van explosieven, die tachtig jaar ná het einde van WO2 nog steeds in de grond zitten.
Aanpassing Bommenregeling
De raad verzoekt het college om via de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) het standpunt van Bergen op Zoom te delen met andere gemeenten, de Rijksoverheid en de Eerste en Tweede Kamer Het doel: een aanpassing van de landelijke Bommenregeling zodat alle kosten voor explosievenopruiming volledig door het Rijk worden gedragen.
Nationale verantwoordelijkheid
Met het aannemen van de raadsmotie sluit Bergen op Zoom zich aan bij een toenemend aantal gemeenten dat pleit voor herziening van de regeling – stellen de indieners. Volgens hen is het opruimen van explosieven “niet alleen een lokale, maar een nationale verantwoordelijkheid, zeker gezien de veiligheidsrisico’s voor mens en milieu.”