Roosendaal

Gemeenteraad Roosendaal stemt in met Mobiliteitsvisie, motie FvD haalt het niet

Archieffoto ZuidWest Update.

Tomlin Smits Tomlin Smits

Het college van Roosendaal kan aan de slag met de Mobiliteitsvisie 2040. Tijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdag stemde de raad in met het voorstel. De motie van Forum voor Democratie (FvD), waarin de partij de collegeleden opriep om af te zien van hun privéparkeerplaatsen, haalde het niet.

In de Mobiliteitsvisie moet de auto plaats gaan maken voor fietsers, voetgangers en openbaar vervoer. Met een ruime meerderheid (28 stemmen voor en één stem tegen) besloot de raad dat het college met de visie aan de slag kan. Tijdens het debat kwamen er ook nog een amendement en verschillende moties op tafel. Zo diende Corrie van Leerzem van de FvD een amendement in om de snelheid op de snelweg tussen Zegge en Leisurepark Roosendaal niet te verlagen naar 80 kilometer per uur.

Snelheid A58 verlaagd

Dit amendement haalde het (net) niet in de raad. Uiteindelijk stemden veertien raadsleden voor en vijftien raadsleden tegen. Hierdoor zal de snelheid op het deel van de A58 toch verlaagd worden. Wethouder Heij benadrukte tijdens de raadsvergadering nogmaals dat die lagere snelheid ook noodzakelijk is om de snelweg zo veilig mogelijk te maken voor weggebruikers.

Ook de aangekondigde motie van de FvD haalde het niet. Daarin had de partij de collegeleden opgeroepen om afstand te doen van hun privéparkeerplaatsen bij het Huis van Roosendaal. Björn Rommens (PvdA) kaartte aan dat die parkeerplaatsen ook gebruikt worden door gasten van buitenaf. De wethouder sloot zich hierbij aan, waarna de motie uiteindelijk dus werd verworpen.

Motie van VLP ook afgeschoten

Daarnaast had ook Jos Heeren van de VLP een motie ingediend voor een mogelijk nieuw treinstation in Roosendaal-West. In de Mobiliteitsvisie staat vermeld dat het college gaat onderzoeken of er een nieuw treinstation in de buurt van het nieuw te bouwen ziekenhuis kan komen. Heeren wilde daarbij graag zien dat dit nieuwe station de naam ‘Station Wouw’ zou krijgen. Meerdere raadsleden vonden de motie echter te voorbarig. Ook gaf Heij aan dat de naamgeving van stations bij de NS ligt en niet bij de gemeente Roosendaal. Deze motie vond ook geen doorgang.