Steenbergen

Gemeentes ’timmeren’ aan duurzame leenbox in Steenbergen

Videospeler wordt geladen.
Huidige tijd 0:00
Tijdsduur 0:00
Geladen: 0%
Streamtype LIVE
Resterende tijd 0:00
 
1x
    • Hoofdstukken
    • beschrijvingen uit, geselecteerd
    • ondertiteling uit, geselecteerd

      Liselotte de Lobel Liselotte de Lobel

      Wethouders en beleidsmakers uit gemeentes Roosendaal, Steenbergen, Woensdrecht en Halderberge timmeren maandagmorgen een ‘leenbox’ in elkaar. De duurzame box is een project vanuit het Zero Waste Festival en bedoeld om afvalverspilling tegen te gaan. In twee uur tijd hebben alle aanwezigen een leenbox weten te maken, die een mooi plekje krijgt in de gemeente.

      Elisah Pals, initiatiefneemster van het Zero Waste Nederland trapt het project in Steenbergen af. “Het is de hoogste tijd om te beginnen met het Zero Waste Festival.” In de bouwschuur staan circa 25 mensen aandachtig te luisteren. De schuur is onderdeel van zorgboerderij De Drie Bogen. Normaal gesproken werken hier mensen van de dagbesteding, maar vandaag mogen beleidsmakers en wethouders aan de slag.

      Na de opening is het tijd om echt te gaan bouwen. Op de werkbanken ligt alles al klaar en gesorteerd; drie boormachines, houten latjes, spijkers en meetlat. Maar ja, hoe zet je zo’n leenbox in elkaar? Gelukkig krijgen de deelnemers uitleg, waarin stap voor stap doorgelopen wordt hoe de box in elkaar gezet moest worden.

      Gereedschap, speelgoed en een feestje

      De leenboxen dienen als een oplossing om spullen makkelijker te hergebruiken. Het is volgens Pals een duurzame en slimme oplossing, om spullen die maar voor enkel gebruik zijn, te delen in plaats van te kopen. “Daarnaast zijn de boxen zelf van afgedankt hout, wat nu gerecycled wordt, anders zou het verbrand worden”, vertelt de initiatiefneemster.

      Als de boxen eenmaal af zijn, krijgen ze ieder een toepasselijk plekje in de gemeente. Elke box is voorzien van een andere categorie aan spullen. “Er zijn drie soorten leenboxen. Eentje is gevuld met spelletjes, de andere met spullen die je nodig hebt om een kinderfeestje te geven. Daar wordt heel veel wegwerpspul voor gekocht normaal gesproken. De laatste vullen we met gereedschap, dus dan hoef je het niet allemaal zelf te hebben en kopen”, aldus Pals.

      Losdraaien en opnieuw beginnen

      Bij wethouder Maurice Remery, van de gemeente Steenbergen gaat het nog niet helemaal vlekkeloos. De eerste twee planken die de wethouder aan elkaar heeft geschroefd zitten verkeerd om. Om dat nog goed te krijgen is er maar een oplossing: losdraaien. Zo gezegd, zo gedaan. “Het is een beetje blokken voor mij. Maar goed, op zich zien de eerste twee planken er goed uit. Nu moeten we ze nog tegen mekaar zien te krijgen. Uiteindelijk gaat dat wel lukken met een beetje hulp.”

      Remery pakt de draad – of ja, de schroeven – weer binnen no time op. In tegenstelling tot de Steenbergse wethouder, gaat het bij beleidsmakers Natasja van de Sanden (Halderberge) en Bas Raeijmaekers (Roosendaal) al een stuk beter. De box is, op de laatste puntjes na, bijna klaar. “We zijn bijna klaar, alleen nog de laatste puntjes en dan kan de deksel erop”, vertelt Van de Sanden.