Hoeven

Gemma uit Hoeven is een echte creatieveling: ‘Ik word er rustig van’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Zingen, ontwerpen, schilderen, tekenen: niets is te gek voor de 22-jarige Gemma Camphens uit Hoeven. Haar veelzijdige creativiteit zorgt ervoor dat zij dit jaar de winnares is van de Halderbergse Cultuurprijs.

Als kind was Gemma al graag creatief bezig. “Toen ik negen jaar oud was begon ik met het spelen van gitaar. Rond die tijd begon ik ook met schilderen.” De creativiteit is haar met de paplepel ingegoten. Aan de muur hangt een schilderij gemaakt door haar opa. “Mijn andere opa was ook heel erg muzikaal. Ik denk dat ik het wel een beetje van hun heb geleerd.”

De moeder van Gemma is een soort klankbord als het om haar kunstwerken gaat. “Als ik met een ontwerp bezig ben, laat ik die aan mijn moeder zien. Zij geeft dan tips en daarmee ga ik weer aan de slag.” Urenlang kan ze bezig zijn met een schets of ontwerp. “Ik vind dat heerlijk. Ik word er rustig van.”

Recentelijk is Gemma afgestudeerd en wil ze graag aan de slag als grafisch vormgever. Voor Gemma voelt het vormgeven niet als werk, ze vindt het juist ontzettend leuk om te doen.

Vele passies

Gemma haalt haar inspiratie letterlijk overal vandaan. “Als ik door de winkelstraat loop en daar een mooi sieraad zie, dan denk ik vaak: zou ik dit niet zelf kunnen maken?” Het multitalent gaat dan direct aan de slag en tot haar verbazing krijgt ze het vaak voor elkaar. “Je moet nooit denken dat iets je niet lukt.”

Zingen is een andere grote hobby. Hier en daar treedt ze zelfs op in de regio. “Mijn gitaarleraar gaf mij destijds de tip om bij het spelen te gaan zingen.” Dat deed Gemma en beviel haar goed. Als dan voor haar groep acht musical een zangrol beschikbaar komt, twijfelt Gemma geen moment en pakt ze die met beide handen aan. Later komt ze in een band terecht en pakt ze zo het zingen verder op. “Ik zing vooral jazznummers.”

Cultuurprijs

Dat Gemma veelzijdig is valt ook de gemeente Halderberge op. Dit wordt beloond met de cultuurprijs. Een prijs die uitgereikt wordt aan personen die op cultureel of artistiek vlak een bijzondere prestatie met een lokale herkenning leveren. “Ik had écht niet verwacht dat ik zou winnen. Ik vind het leuk dat mijn werk op deze manier beloond wordt en dat het werk wat ik maak gewaardeerd wordt.”