‘Geopark geen toeristenmagneet, maar maakt wél het verhaal van de Delta zichtbaar’
Extra bezoekers zal de nieuwe Geopark-status het gebied van de Schelde Delta niet opleveren, evenmin biedt het bescherming tegen bijvoorbeeld de komst van windmolens en andere aantastingen van het landschap. De status is vooral bedoeld als visitekaartje voor de bezoekers die nu al naar de regio komen. Dat zegt Walter Jonkers, de coördinator voor het Global Geopark Schelde Delta.
Sinds 23 april mag het gebied van de Brabantse Wal, Zeeland en aangrenzende delen van Vlaanderen dit internationale keurmerk voeren. Coördinator Jonkers was donderdagavond 2 mei te gast in de ZuidWest-talkshow M2.
Zichtbaarheid
De komende periode zal het Geopark-logo overal in de Deltaregio te zien zijn, kondigt Jonkers aan: in musea, bij bezoekerscentra en op recreatieparken. “We gaan naar elkaar verwijzen als organisaties, zodat we allemaal hetzelfde verhaal uitstralen”, aldus Jonkers. “Het is een uniek verhaal over eeuwenlang strijden tegen en leven met het water.” Zo wordt het verhaal ook meer zichtbaar gemaakt – niet alleen voor toeristen maar ook voor de eigen bewoners. Unesco was dan ook enorm blij met de aanvraag van de regio voor de status, merkt de coördinator op. “Eigenlijk is het Unesco zélf geweest die ons daarvoor heeft uitgenodigd, omdat ze ons er graag bij willen hebben.”
Geen zak met geld
Het keurmerk heeft geen juridische status en biedt het landschap en de natuur ook geen bescherming. “Het is niet vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Werelderfoed-status”, zegt hij. Een zak is eveneens niet te verwachten van Unesco, maar het Geopark-keurmerk biedt wél mogelijkheden om allerlei subsidies aan te vragen. “Zo hebben we onlangs een Europese Interreg-subsudie van tien miljoen euro binnengehaald”, noemt Jonkers als voorbeeld.
Aan de slag
Nu gaan de regionale erfgoedorganisaties volop aan de slag met het keurmerk. Zo ook Het Markiezenhof in Bergen op Zoom, dat zich ontwikkelt tot ‘onthaalcentrum’ voor het gebied – en de contouren van de verdronken stad Reimerswaal bij Tholen worden weer zichtbaar gemaakt. Langs de belangrijkste toegangswegen van en naar Zeeland staan bij de provinciegrens nu al informatieborden met het Geopark-logo. “Dat is ook een vereiste van Unesco voor toekenning van het keurmerk”, zegt hij. Het is de bedoeling dat ook in het Brabantse deel deze borden komen te staan
Geen toeristenmagneet
Een toeristenmagneet zal het keurmerk volgens Jonkers echter niet worden. “Geopark zien we niet als een middel om nóg meer bezoekers naar de Scheldedelta te halen, benadrukt Jonkers. “Daar moeten we voorzichtig mee zijn want op sommige plaatsen zijn nu al al teveel bezoekers.” Want los van de nieuwe keurmerkstatus voorziet de provincie Zeeland alleen al een verdubbeling van het aantal bezoekers en vakantiegangers tegen 2030.