Gezegende hubkes waardevol, maar vooral lekker
Onder toeziend oog van de bakker en een aantal klanten zijn woensdagochtend de hubkes van bakkerij Nagelkerke in Roosendaal gezegend. Hoewel de waarde voor sommige mensen niet meer van belang is, doen de meeste het vooral omdat ze de traditie van huis uit hebben meegekregen.
Het zegenen van het Hubertusbrood is een oude kerkelijke traditie. Elk jaar op 3 november gaat de pastoor langs de bakkerijen om zijn zegen over het brood uit te spreken. “Het is traditie en sommige mensen hechten er waarde aan als ze gezegend zijn, maar de meeste doen het omdat het lekker is”, zegt mede-eigenaar van bakkerij Nagelkerke René Dielemans.
Corona
Oorspronkelijk zouden de gezegende broodjes helpen tegen hondsdolheid, maar werken ze ook tegen corona? “Hubertusbrood is daarbij heel belangrijk, maar het is een symbool. Wil het effect hebben, dan moet er ook geloof bijkomen anders wordt het bijgeloof”, vertelt pastoor Marc Lindeijer.
Waarde
Al voordat de pastoor zijn zegen had uitgesproken, waren er al klanten die de hubkes kwamen halen. “Ik ga er maar vanuit dat het wel goedkomt”, zegt een mevrouw terwijl ze haar bestelling betaalt. “Ik weet dat het met hondsdolheid te maken heeft, maar het heeft voor mij geen echte waarde meer”, vertelt een andere klant.
Toch zijn er ook mensen die de zegen van de hubkes heel belangrijk vinden. “Zelf hecht ik er heel veel waarde aan. Het is symbolisch, maar wel mooi”, zegt een man die net te laat was voor het bijwonen van de zegening. “Ja heel dom, sorry.”
20.000
Dielemans is al sinds vorige week druk aan het bakken van de hubkes. “Bijna 20.000.” Mensen kunnen bij de bakkerij aan de Kade nog tot het weekend hubkes komen halen en Dielemans verwacht niet dat hij iets overhoud. “We moeten vaker mensen teleurstellen.”