Bergen op Zoom

Muziek, cultuur en shoppen: Krabbenfoor komt er weer aan

Impressie van Krabbenfoor, foto Dick Vermaas

Foto: Dick Vermaas

Marieke Boot Marieke Boot

Bergen op Zoom maakt zich weer klaar voor haar jaarmarkt. Nog een kleine twee weken en dan is het tijd voor de Krabbenfoor. Het evenement begint donderdag 25 juli, en eindigt zondag 28 juli.

Door het hele centrum vinden activiteiten plaats. Medeorganisator van de Krabbenfoor, Wim van Poppelen, legt uit wat er allemaal te doen is. “Op donderdagmiddag beginnen we met de opening van de Krabbenfoor, door wethouder Dominique Hopmans en burgemeester Margo Mulder. In een stoet vertrekken we van Den Enghel naar de kop van de Steenbergsestraat. De stoet bestaat uit een stadsomroeper, bazuinblazers, een Mexicaanse band en Borgerij Berghen opden Zoom. De Borgerij geeft met musketten het openingsschot.”

Verschillende thema’s op straat

In een aantal straten is er aandacht voor verschillende thema’s. “Zo is er in de Bosstraat het thema ‘circus’,” geeft van Poppelen aan. “Een circusartiest gaat met kinderen aan de slag met circuskunsten. De Steenbergsestraat staat in het thema van kunst, daar werken we samen met kunstenaar Schulp.”

De Pasar Malam is dit jaar weer in de Potterstraat te vinden. De oosterse geuren komen je tegemoet zodra je de straat inloopt. Hier kan je Indonesisch bereidde gerechtjes eten en genieten van Indonesische muzikale klanken.

“Op het Beursplein en de Grote Markt is muziek. De ondernemers van deze pleinen organiseren dit gezamenlijk,” licht van Poppelen toe. “Naast muziek geeft Volkan Tasdan met zijn dansschool acte de présence door demonstraties en zijn er tal van kinderactiviteiten.”

In de straten van de binnenstad stallen lokale ondernemers hun koopwaar uit, vaak met leuke acties en goede koopjes.

Cultuurplein in het Markiezenhof

Voor de jeugd is op het achterste binnenplein van het oude stadspaleis het cultuurplein in het leven geroepen. Dit is om de jeugd kennis te laten maken met verschillende lokale activiteiten en verenigingen. Denk aan pijlen schieten bij het Schuttersgilde St. Sebastiaan, een bezoekje brengen aan de Bergse Stadsreuzen en kennismaken met de zusterstad van Bergen op Zoom, Oudenaarde. En niet te vergeten de Vastenavend Akkedemie; zij laten bouwmethodes van Vastenavendwagens zien.

Kunstmarkt

De kunstmarkt wordt net als voorgaande jaren ook weer gehouden op het voorste plein van het Markiezenhof. Koos Beemsterboer organiseert dit gedeelte van de Krabbenfoor al jaren. Hij vertelt enthousiast over de markt: “Sommige deelnemers staan hier al dertig jaar. Ze worden ruim van tevoren benaderd, zodat ze kunnen inspelen op onderwerpen uit de regio. Kom gezellig langs, er staan twintig kramen met kunst, waaronder mooie schilderijen.”

De Krabbenfoor begint donderdag 25 juli om 10.00 uur. Zondag 28 juli om 17.00 uur is het evenement weer voorbij.