Woensdrecht

Glibberen op Woensdrechtse wegen, boerenoogst zorgt voor extra slik

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Het is oppassen geblazen op de Woensdrechtse wegen. Deze maand zullen de boeren in de regio massaal oogsten. En door het natte weer van de afgelopen tijd, kunnen zij weleens een behoorlijke lading slik achterlaten op de wegen. Met gladde en gevaarlijke situaties als gevolg.

“We beginnen met het oogsten van het graan, de tarwe en de gerst. Vervolgens worden de aardappels en uien geoogst. Daartussenin worden de sperziebonen, asperges, sla en broccoli nog van het land gehaald”, vertelt Kees Bastiaansen. Hij is voorzitter van de Woensdrechtse afdeling van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO). Voornamelijk suikerbieten zorgen volgens de organisatie voor veel slik op de weg. Volgens Bastiaansen is dit overigens afhankelijk van het weer en niet zozeer van het gewas.

Verraderlijke verkeerssituaties

De gemeente Woensdrecht roept haar inwoners op om tijdens de oogstperiode uit te kijken bij slik op de weg. Met name in het buitengebied. “We zijn een gemeente met veel poldergebied en agrarische activiteit. Zeker wanneer het regent of mistig is, kan dit voor verraderlijke verkeerssituaties zorgen”, schrijft de gemeente.

In de sloot gereden

Bastiaansen: “Woensdrecht heeft veel polderweggetjes, waar je zestig kilometer per uur mag rijden. Vaak wordt hier harder gereden.” Daardoor zijn er in het verleden wel wat ongelukken gebeurd. “Er is iemand in de sloot gereden, er zijn wat mensen gevallen met de fiets en er zijn kleine aanrijdingen ontstaan.” Gelukkig ziet hij dat nu minder voorkomen. Boeren proberen het altijd aan te geven waar ze bezig zijn. Zij zijn namelijk aansprakelijk bij verkeersongevallen door slik.

Blokken klei in berm

Boeren moeten de wielen van hun landbouwvoertuig schoonmaken, voordat zij de weg opgaan. Daarnaast vraagt de gemeente hen het wegdek schoon te maken. Ze mogen hierbij geen blokken klei in de berm laten liggen. Zo wil de gemeente ongevallen door slik op de weg voorkomen. Houden boeren zich niet aan deze maatregelen en ontstaan er onveilige situaties, dan kan de gemeente de kosten verhalen op de boeren.

Volgens Bastiaansen moeten boeren en automobilisten vooral rekening houden met elkaar. “Als ze allebei goed opletten en hun snelheid matigen, komt het goed.”